Źródłem materii organicznej
w glebach są pozostałości roślinne (resztki pożniwne, korzenie roślin, poplony), nawozy naturalne i organiczne. Przewaga leonardytu nad tradycyjnymi nawozami naturalnymi i organicznymi wynika głównie z wysokiej zawartości materii organicznej i substancji humusowych (kwasów huminowych i fulwowych). Ze względu na ogromną rolę związków humusowych w kształtowaniu struktury i właściwości gleb konieczne jest regularne uzupełnianie ubytków materii organicznej w warstwie ornej gleby.W latach 80. ubiegłego wieku utrzymanie dodatniego salda zawartości materii organicznej w glebach zapewniało regularne nawożenie obornikiem i bogatsze płodozmiany. Obecnie jest to trudne z powodu uprawy roślin w monokulturze, dominacji płodozmianów zbożowych i spadku produkcji nawozów naturalnych. Obowiązująca we współczesnym rolnictwie zasada zrównoważoneg...
Pozostało 87% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.