Miodownik z kremem z kaszy manny
Składniki na krem: 8 łyżek kaszy manny, 3 szklanki mleka 2%, 1/2 szklanki cukru, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 cukier wanilinowy.
Składniki na polewę: 1/2 kostki masła, 5 łyżek cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 równe części, upiec 4 cienkie placki (około 15 minut w temperaturze 180°C, aż się zrumienią). Ugotować mleko, dodać cukier, cukier wanilinowy i kaszę. Zagotować, cały czas mieszając. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (jak budyń). Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodać porcjami kaszę. Trzy blaty przełożyć kremem. Składniki na polewę zagotować. Gorącą wylać na wierzch ciasta. Przestudzone ciasto włożyć do lodówki.