r e k l a m a
W rękawie najmniejsze straty
W przypadku kukurydzy o wysokiej wilgotności, koszt dosuszania ziarna może stanowić nawet 1/3 jego ceny. Dlatego też w przypadku kukurydzy przeznaczanej na cele paszowe bardzo dobrym rozwiązaniem wydaje się zakiszanie śrutowanego lub gniecionego ziarna, albo rozdrobnionych kolb kukurydzy (CCM).Zbiór ziarna kukurydzy do zakiszenia można rozpocząć już dwa tygodnie wcześniej, niż gdy planuje się jego dosuszanie. Zawiera wtedy około 65% suchej masy. Takie ziarno przed zakiszeniem należy rozdrobnić w celu zniszczenia otoczki szklistej ziarniaków oraz po to, by uwolnić zawartą w nich skrobię. W zależności od procentu suchej masy wskazane jest gniecenie (poniżej 70% s.m.) lub mielenie (powyżej 70% s.m.). Przygotowane w taki sposób ziarno najlepiej zakiszać w rękawie foliowym. Ta metoda zmniejsza straty drogiego surowca kiszonkarskiego a dodatkowo zapewnia bardzo dobrą jakość paszy. Ziarno kukurydzy najlepiej zakiszać, gdy jego wilgotność waha się w granicach 35–38%. Zbyt niska lub zbyt wysoka wilgotność zakiszanej paszy może skutkować pogorszeniem jej trwałości. W praktyce zbiór ziarna kukurydzy z przeznaczeniem na kiszonkę przeprowadza się, gdy ziarniaki znajdują się w fazie tzw. czarnej plamki. Tak jak w przypadku kiszonki z całych roślin, nie jest konieczne stosowanie konserwantów, jednak ich zastosowanie zwiększa stabilność tlenową.
Dla krów lepsze gniecione
Dla bydła najbardziej odpowiednią formą zakiszanego ziarna jest ziarno gniecione, ponieważ jest wolniej rozkładane w żwaczu, co powoduje, że duża część skrobi dostaje się do jelita cienkiego i tam zostaje strawiona. Przyczynia się to do lepszego wykorzystania energii przez zwierzęta. Dlatego też kiszonka z ziarna zalecana jest do skarmiania krów przed wycieleniem oraz krów będących w czasie pierwszych czterech miesięcy laktacji. Zakiszanie przeprowadzić można również wykorzystując ziarno nierozgniecione. Zmniejsza to koszty związane z przeprowadzeniem gniecenia, jednak cały proces kiszenia przebiega wolniej.Oprócz kosztownego kiszenia ziarna kukurydzy w rękawie można też przeprowadzić jego konserwację w silosach betonowych lub pryzmach, ale wtedy straty zakiszanego materiału są większe.
Szczególna wartość żywieniowa ziarna kukurydzy polega na idealnym zbilansowaniu energii pochodzącej ze skrobi i tłuszczu z włóknem surowym. W suchej masie ziarna jest około 70% skrobi i prawie 4% tłuszczu, przy zawartości włókna surowego w granicach 3%. Ziarno kukurydzy nie zawiera żadnych substancji antyżywieniowych.