Dawka pokarmowa pobrana przez krowy często różni się od tej zbilansowanej na papierze czy w komputerze. Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy jest sortowanie paszy. Na zachowanie krów w trakcie pobierania paszy ogromny wpływ ma rozdrobnienie paszy objętościowej i dokładność mieszania. Jeżeli zadamy zwierzętom paszę, którą mogą selekcjonować, zrobią to i w efekcie w pierwszej godzinie pobiorą znacznie więcej energii niż to konieczne. Krowy, jeśli tylko mają okazję często wybierają smakowite komponenty paszy, co zwiększa ryzyko kwasicy. Jeżeli stół paszowy jest zbyt mały, by wystarczyło miejsca dla wszystkich krów jednocześnie, sztuki, które podejdą później (stojące niżej w hierarchii stada) zjedzą paszę gorszej jakości, przeselekcjonowaną, o mniejszej ilości energii. Sortowanie widać szczególnie przy skarmianiu długiej i suchej sianokiszonki, którą trudno rozdrobnić i równomiernie wymieszać. Jeżeli krowy potrafią część dawki rozdzielić na pojedyncze komponenty, wówczas każda krowa zjada coś innego niż zalecana dawka. W stadzie obserwujemy wówczas różnice w kondycji krów, ich wydajności i zdrowiu.
Beata Dąbrowska