Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Pierniki z ziemniakami

Data publikacji 11.12.2020r.

Składniki: 50 dag mąki, 20 dag miodu, 20 dag cukru, 5 dag masła, 1 jajo, przyprawa do piernika (dowolna ilość), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 3 ugotowane bez soli ugniecione ziemniaki; dodatkowo: 1 jajo, 1/3 szklanki mleka; do ozdoby: biały lukier.

Wykonanie: Na patelni rozpuścić miód, dodać przyprawę do piernika, kakao, masło i cukier. Zagotować. Do miski wsypać proszek do pieczenia, mąkę, wbić jajo i dodać masę z patelni oraz ziemniaki. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć, rozwałkować, wycinać formami pierniczki. Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować pierniki (dzięki temu będą błyszczące). Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut. Ozdabiać według upodobań.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a