Tort Sachera
Składniki na polewę: 1/2 kostki masła, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 2–3 łyżki mleka.
Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ją przestudzić. Utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę. Dodać żółtko i utrzeć razem. Białka ubić z cukrem. Pianę dodać, delikatnie po łyżce, do masy z masłem, czekoladą i żółtkami. Do powstałej masy dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy i piec godzinę w temperaturze 190°C. Składniki na polewę zagotować i przestudzić. Gdy ciasto dobrze przestygnie, przekroić je, posmarować dżemem, przykryć, wierzch również posmarować dżemem i oblać polewą czekoladową. Odstawić do lodówki, aby masa zastygła.