Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Tort Sachera

Data publikacji 11.12.2020r.

Składniki na ciasto: 240 g gorzkiej czekolady, 240 g masła, 6 białek, 160 g cukru, 5 żółtek, 240 g mąki; dodatkowo: dżem morelowy do przełożenia.
Składniki na polewę: 1/2 kostki masła, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 2–3 łyżki mleka.

Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ją przestudzić. Utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę. Dodać żółtko i utrzeć razem. Białka ubić z cukrem. Pianę dodać, delikatnie po łyżce, do masy z masłem, czekoladą i żółtkami. Do powstałej masy dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy i piec godzinę w temperaturze 190°C. Składniki na polewę zagotować i przestudzić. Gdy ciasto dobrze przestygnie, przekroić je, posmarować dżemem, przykryć, wierzch również posmarować dżemem i oblać polewą czekoladową. Odstawić do lodówki, aby masa zastygła.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a