r e k l a m a
To drzewo nie ma specjalnych wymagań co do podłoża, przyjmuje się prawie na każdej glebie. Najlepiej rośnie na przepuszczalnej, dość żyznej, w zależności od zastosowanej podkładki (najczęściej jest nią grusza pospolita) o odczynie od lekko kwaśnego po słabo zasadowy. Wymaga stanowiska słonecznego, nie lubi stanowiska podmokłego, natomiast dobrze znosi długo utrzymującą się suszę. Jest to gatunek wytrzymujący duże spadki temperatur, a także jest odporny na choroby i szkodniki. Więc nie wymaga zbyt wielu zabiegów pielęgnacyjnych związanych z ochroną. Sprawdza się w uprawie ekologicznej. W pierwszych 2 latach uprawy, jeśli jarzębogruszę posadzimy na glebie lekkiej, mało zasobnej w składniki pokarmowe, należy zasilać ją ziemią kompostową lub obornikiem. W kolejnych latach stosujemy nawozy azotowe w dawkach wiosennych, natomiast fosforowe i potasowe w dawkach jesiennych.
Ponieważ okazy w szkółkach szczepione są na gruszy i sprzedawane w formie piennej, w pierwszych latach po posadzeniu należy prowadzić je przy palikach i na bieżąco usuwać pędy wyrastające u podstawy, poniżej miejsca szczepienia. W następnym roku po posadzeniu, przed ruszeniem wegetacji, wykonujemy cięcie formujące, czyli usuwamy pędy wyrastające poniżej wysokości, na której chcemy utworzyć docelową koronę. Pozostałe pędy skracamy. Jeżeli drzewko nie posiada rozgałęzień, przewodnik skracamy na ok. 20 cm nad miejscem planowanych konarów. W późniejszym okresie, gdy zaczną wyrastać nowe pędy i osiągną ok. 20 cm długości, powinniśmy je odginać z użyciem spinaczy. Odginanie pędów ma znaczenie we wcześniejszym wchodzeniu w okres owocowania, a także uniknie się w późniejszych latach wyłamywania gałęzi, często spowodowanego zbyt obfitym owocowaniem.
Małgorzata Wyrzykowska