r e k l a m a
Zaleca się, aby w zależności od fazy cyklu produkcyjnego, długość stołu paszowego przypadająca na krowę wynosiła:
- krowy w pełnej laktacji – 70–85 cm,
- krowy zasuszone – 80 cm,
- krowy w okresie okołowycieleniowym – 85–100 cm.
Gdy zwierzęta mogą swobodnie pobierać paszę, w czasie doby pobierają jej średnio 12 razy, przez około 20 minut. Aby jednak tak mogło być, konieczne i jak najbardziej zalecane jest dwukrotne zadawanie pasz oraz regularne jej podgarnianie.
Kolejnym – istotnym aspektem jest podział stada na grupy żywieniowe, a szczególnie wydzielenie grupy krów w okresie na 3 tygodnie przed porodem. Sztuki te powinny otrzymywać dawkę z podwyższonym poziomem skrobi z pasz zadawanych już po wycieleniu. Celem takiego działania jest namnożenie odpowiednich ilości bakterii żwaczowych, przygotowujących zwierzę do trawienia dawek wysokoenergetycznych. Do tej grupy powinny trafiać także jałówki na 3 tygodnie przed wycieleniem.
r e k l a m a
Przeżuwanie jest wynikiem drażnienia ściany żwacza przez pocięte (3–5 cm) pasze włókniste (np. słomę), co powoduje skurcze i cofanie się treści żwaczowej. Krowa przeżuwając produkuje duże ilości śliny mającej właściwości buforujące, z uwagi na zawartość w niej kwaśnego węglanu sodu. Jeżeli TMR jest zbyt drobny, dodatek sieczki ze słomy może poprawić jego strukturę.
Zobacz także
Wielu producentów mleka miesza kiszonki w wozie paszowym, natomiast pasze treściwe zadaje w stacjach paszowych, często w wysokich dawkach. To prosta droga do zakwaszenia żwacza W mniejszych stadach stacje paszowe są dobrym sposobem premiowania krów, jednak dla bezpieczeństwa część pasz treściwych powinna zostać wymieszana z TMR-em objętościowym.
Beata Dąbrowska