INDYJSKIE TRUFLE
Składniki: 1 szklanka wiórków kokosowych, ¾ kostki masła, 3 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki cukru pudru, 1½ szklanki mleka w proszku.
Wykonanie:: Połowę wiórków kokosowych podprażyć na jednej czwartej kostki masła i odstawić do ostygnięcia. Resztę masła utrzeć z cukrem pudrem, dodać masło orzechowe, a następnie podsmażone wiórki i mleko w proszku. Dalej ucierać. Gęstość masy można regulować, dodając masło, jeśli masa jest zbyt krucha, lub mleka w proszku, jeśli jest zbyt rzadka. Z masy formować kuleczki i obtaczać je w pozostałych wiórkach kokosowych. Gotowe kuleczki schłodzić w lodówce.
CZEKOLADOWE TRUFLE Z FASOLI
Składniki: 1 puszka białej fasoli, 1 tabliczka czekolady, 100 g płatków migdałowych, 2 łyżki miodu, 3 łyżki kakao.
Wykonanie: Fasolę z miodem utrzeć blenderem. Dodać posiekane płatki migdałowe oraz startą na małych oczkach czekoladę. Utrzeć wszystkie składniki na jednolitą masę. Formować kuleczki i obtaczać je w kakao. Trufle są od razu gotowe do spożycia, ale można je też schłodzić.
GWIAZDKI KARNAWAŁOWE
Składniki: 250 g twarożku, 250 g masła, niepełne 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, powidła śliwkowe nadające się do smażenia, jajko, cukier puder.
Wykonanie: Wymieszać twarożek z miękkim masłem. Dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Uformować z ciasta prostokąt i zawinąć w folię. Na godzinę włożyć ciasto do lodówki. Rozwałkować je na cienki placek i wyciąć z niego kwadraty. Od każdego rogu w kierunku środka kwadratu (do połowy) zrobić ukośne nacięcie. Na nieprzecięty środek nałożyć łyżeczkę powideł. Zagiąć do środka co drugi róg, lekko dociskając. Można też położyć trochę powideł na środek już upieczonych ciastek. Wysmarować ciastka roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 200°C na najwyższym poziomie 10–12 minut, w zależności od wielkości ciastek. Przed podaniem posypać ciastka cukrem pudrem.