Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Jest następca, była motywacja

Data publikacji 16.02.2020r.

Właśnie dlatego Małgorzata i Wiesław Nitkiewiczowie zdecydowali się na inwestycję w nową oborę. Chcieli również pracować lżej i stworzyć możliwość dalszego rozwoju gospodarstwa. I tak też się obecnie dzieje.

 

Kiedy w ubiegłym miesiącu odwiedziliśmy gospodarstwo państwa Nitkiewiczów w Wiźnie, wykończony praktycznie obiekt stał jeszcze pusty. Hodowcy zaplanowali, że w pierwszej kolejności wprowadzą do niego jałówki, które nie mieściły się już w użytkowanych dotychczas jałownikach.

Małgorzata i Wiesław Nitkiewiczowie utrzymują stado bydła liczące 100 sztuk, w tym 48 krów mlecznych. Dotychczas produkcja mleka odbywała się w mocno już wysłużonej oborze uwięziowej.

W takich warunkach codzienna obsługa blisko 50 wysokowydajnych krów wymagała od nas dużo czasu i sił, a syn Rafał, który spełnia się w pracy z bydłem, stał się dodatkowym argumentem za inwestowaniem – opowiadał Wiesław Nitkiewicz, oprowadzając nas po nowej oborze.

Budynek o powierzchni blisko 1200 m2

– Złożyliśmy obecnie wniosek do ARiMR na wyposażenie obory i czekamy już tylko na jego weryfikację i zakup urządzeń. Jedno jest pewne, zgodnie z agencyjną umową do maja br. musimy mieć w oborze 60 sztuk w wieku 24 miesięcy i dlatego będziemy musieli zakupić nieco jałowic i będzie to – jak przyznał hodowca – pierwszy od około 15 lat zakup zwierząt z zewnątrz.

Nitkiewiczowie zdecydowali się na oborę z posadzką szczelinową, pod którą znajdują się kanały gnojowe o głębokości 2,5 m, o łącznej pojemności 1 mln 300 tys. litrów.

– W obliczu coraz bardziej zaostrzających się przepisów chcieliśmy nieco głębsze kanały, by możliwe było wydłużenie okresu przechowywania gnojowic. Szacujemy – mówił hodowca – że bez problemów będziemy mogli przechowywać odchody przez okres 6 miesięcy.

Stado objęte jest oceną użytkowości mlecznej, a jego średnia wydajność kształtuje się na poziomie 10 tys. kg mleka.

– I właśnie inwestowanie w robotyzację doju ma również na celu zwiększenie wydajności naszych krów – podkreślił Wiesław Nitkiewicz. – Dziś, gdy wchodzimy do obory, widzimy, jak wiele krów puszcza mleko. W robocie problem ten z pewnością nie będzie istniał.

Ogromną pomocą i wiedzą służy rodzicom syn Rafał – magister zootechniki, który – o czym szybko przekonaliśmy się podczas rozmowy – jest prawdziwym pasjonatem hodowli bydła mlecznego. Młody hodowca pochwalił nam się niedawno ukończonym kursem inseminacyjnym, organizowanym przez SHiUZ w Bydgoszczy.

 

– Poprawa parametrów rozrodu, ale również bezpieczeństwo zdrowotne zwierząt związane z bioasekuracją, to główne argumenty przemawiające za samodzielną inseminacją zwierząt. W nowej oborze pracować będzie także system wykrywania rui, który zmieni dotychczasową rutynę zacielania zwierząt, a więc tym większego znaczenia nabiera inseminator na miejscu – mówił Rafał Nitkiewicz.

W oborze tuż za robotem zaprojektowano specjalną izolatkę, do której – przez trójdrożną bramkę – kierowane będą sztuki zidentyfikowane jako te w rui.

– Mam nadzieję, że dzięki temu poprawią się wskaźniki rozrodu – stwierdził młody hodowca. – O tym, że niczego w tej dziedzinie nie można zaniedbać, przekonaliśmy się ubiegłego lata, kiedy to z dawki wycofaliśmy tłuszcz chroniony, wyłącznie ze względu na trwające prace budowalne i brak czasu na zadawanie dodatku z ręki. Rozród niemal natychmiast się pogorszył i szybko wróciliśmy do wcześniejszej dawki, która zakłada 0,5 kg tłuszczu chronionego na sztukę, do 100 dnia laktacji. Koszt preparatu to około 3 zł na krowę, jednak zwraca się on z nawiązką – tłumaczył Rafał Nitkiewicz.

Planując robotyzację doju, państwo Nitkiewiczowie odpowiednio wcześniej zaczęli się do niego przygotowywać, dobierając do rozrodu buhaje, przekazujące swoim córkom najważniejsze – przy doju automatycznym – cechy, czyli: mocne nogi i dobre zawieszenie wymienia. Jak podkreślił Rafał Nitkiewicz, takie można znaleźć w ofercie.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a