Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Co na śniadanie? Naleśnik!

Data publikacji 19.02.2020r.

OMLET À LA NALEŚNIK
Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka wody,
  • 5 plastrów szynki,
  • 10 dag żółtego sera,
  • 1 pomidor,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Wykonanie: Rozbić jajka, dodać sól, pieprz, mąkę i wodę. Dokładnie ubić. Pokroić szynkę i pomidora w kostkę, ser zetrzeć na tarce. Wlać masę na rozgrzaną patelnię, dodać ser, pomidora i szynkę. Przykryć patelnię pokrywką. Piec na wolnym ogniu do zrumienienia.

NALEŚNIK Z PIEKARNIKA
Składniki:

  • 1 l mleka,
  • 4 jajka,
  • około 1/2 szklanki cukru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 50 g masła.

Wykonanie: Ubić lekko jajka i cukier. Dodać sól i mleko, powoli, partiami mąkę, a na koniec – stopione masło. Można również nałożyć odrobinę masła na ciasto naleśnikowe wyłożone już na blasze. Odstawić ciasto na mały „odpoczynek” na czas nagrzewania się piekarnika. Wlać ciasto na blachę o wyższych brzegach, która jest wyłożona papierem do pieczenia posmarowanym masłem. Piec 25 minut do uzyskania złotego koloru w piekarniku o temperaturze 225°C lub na termoobiegu w temperaturze 200°C, na drugim od dołu poziomie. Podawać na ciepło lub zimno z jagodami i miodem. Naleśnik świetnie komponuje się z bitą śmietaną i twarożkiem z cukrem wanilinowym.

JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM
Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cynamon,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 jabłka,
  • olej,
  • cukier puder.

Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne ze środka. Pokroić na plasterki o grubości około 5 mm. Oprószyć szczyptą cynamonu i cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko, jajko, sól, łyżkę cukru oraz proszek do pieczenia i wymieszać mikserem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Jabłka maczać w cieście i kłaść na patelni. Smażyć na rumiano z dwóch stron. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby osączyć nadmiar tłuszczu. Układać na talerzu, posypać cukrem pudrem.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a