r e k l a m a
Składniki:
- 6 filetów ze śledzi (około 50–60 dag),
- 1/2 l wody,
- 200 g gęstego kefiru,
- sok z ćwiartki cytryny,
- 100 g gęstej śmietany,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- cebula, 3–4 ziemniaki,
- sól do smaku.
r e k l a m a
ŚLEDZIK W CIEŚCIE
Zobacz także
- 4 filety śledzi (matiasy),
- 1 rulon świeżego ciasta francuskiego,
- 1 czerwona cebula lub szalotka,
- 2 łyżeczki świeżych liści tymianku,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- 5 łyżek śmietany 18%,
- sól,
- pieprz do smaku,
- 1 jajko.
Wykonanie: Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Śledzie pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą, śmietaną i przyprawami. Na rozwiniętym cieście rozłożyć masę, po czym zwinąć je w roladę i pokroić na kawałki o szerokości 2 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Ciastka posmarować rozkłóconym jajkiem i piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W połowie pieczenia jeszcze raz posmarować ciastka jajkiem. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI
Składniki na sałatkę:
- 500 g filetów śledziowych z oleju,
- 1/2 łyżki mielonego pieprzu,
- 1 kwaśne jabłko,
- 1 cebula,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 duży ogórek kiszony,
- 3 większe ziemniaki,
- 2 buraki ćwikłowe,
- 2 jajka.
Składniki na sos:
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz
- cukier do smaku.
Wykonanie: Pokroić śledzie w grubszą kostkę, doprawić pieprzem i odstawić na godzinę. Ugotować ziemniaki, buraki i posiekać je w drobną kostkę. Ugotować jajko i osobno posiekać żółtko oraz białko. Obrać jabłko i też posiekać w drobną kostkę. W większej misce ułożyć warstwowo wszystkie składniki sałatki (oprócz żółtka) lub wymieszać. Skropić sokiem z cytryny. W miseczce wymieszać składniki sosu i doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wyłożyć na wierzch sałatki i posypać posiekanym żółtkiem. Przykryć miskę, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Potem wymieszać i podawać z chrupiącym pieczywem.