Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Śledzik postny, lecz wykwintny

Data publikacji 25.02.2020r.



r e k l a m a

ZUPA ŚLEDZIOWA NA ZIMNO

Składniki:
  • 6 filetów ze śledzi (około 50–60 dag),
  • 1/2 l wody,
  • 200 g gęstego kefiru,
  • sok z ćwiartki cytryny,
  • 100 g gęstej śmietany,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • cebula, 3–4 ziemniaki,
  • sól do smaku.
Wykonanie: Śledzie umyć, zalać na kilka godzin wodą. Pokroić na małe kawałki. Przyprawy zalać pół litra wody i gotować na małym ogniu około 5 minut. Przestudzić i przecedzić. Cebulę pokroić w pióra. Wywar połączyć z kefirem i śmietaną, dodać śledzie, cebulę, doprawić sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zupę odstawić na co najmniej godzinę. Podawać posypaną zieleniną z gorącymi ziemniakami – najlepiej na osobnym talerzu.

r e k l a m a



ŚLEDZIK W CIEŚCIE

Zobacz także

Składniki:
  • 4 filety śledzi (matiasy),
  • 1 rulon świeżego ciasta francuskiego,
  • 1 czerwona cebula lub szalotka,
  • 2 łyżeczki świeżych liści tymianku,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • 5 łyżek śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • 1 jajko. 

Wykonanie: Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Śledzie pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą, śmietaną i przyprawami. Na rozwiniętym cieście rozłożyć masę, po czym zwinąć je w roladę i pokroić na kawałki o szerokości 2 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Ciastka posmarować rozkłóconym jajkiem i piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W połowie pieczenia jeszcze raz posmarować ciastka jajkiem. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.



SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI

Składniki na sałatkę:
  • 500 g filetów śledziowych z oleju,
  • 1/2 łyżki mielonego pieprzu,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 duży ogórek kiszony,
  • 3 większe ziemniaki,
  • 2 buraki ćwikłowe,
  • 2 jajka. 

Składniki na sos:
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz
  • cukier do smaku. 

Wykonanie: Pokroić śledzie w grubszą kostkę, doprawić pieprzem i odstawić na godzinę. Ugotować ziemniaki, buraki i posiekać je w drobną kostkę. Ugotować jajko i osobno posiekać żółtko oraz białko. Obrać jabłko i też posiekać w drobną kostkę. W większej misce ułożyć warstwowo wszystkie składniki sałatki (oprócz żółtka) lub wymieszać. Skropić sokiem z cytryny. W miseczce wymieszać składniki sosu i doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wyłożyć na wierzch sałatki i posypać posiekanym żółtkiem. Przykryć miskę, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Potem wymieszać i podawać z chrupiącym pieczywem.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a