r e k l a m a
Mieszańce z ziarnem flint
r e k l a m a
Odmiany z tym typem ziarna odznaczają się bardzo dobrą tolerancją na chłody, są przydatne do uprawy w rejonach centralnych i północnych, a także do wcześniejszego lub optymalnego terminu siewu w rejonach południowych. Przy tej samej liczbie FAO co dent kwitną zwykle wcześniej, mają większą liczbę rzędów ziarna w kolbie, więcej ziaren w rzędzie. Flinty cechuje szkliste bielmo ziarna, bo struktury skrobi połączone są cząstkami białka. Ponadto ważne jest w żywieniu przeżuwaczy, że szklista skrobia w większych nawet o 30% ilościach niż mączysta skrobia z ziaren dent trawiona jest w jelicie cienkim.
Zobacz także
Mieszańce z ziarnem dent
muszą być siane w bardziej ogrzaną glebę (8–12˚C) i z tego względu najlepiej nadają się do uprawy na glebach szybko nagrzewających się, lekkich. Odmiany z tym typem ziarna cechuje umiarkowana do słabszej tolerancja na chłody i lepiej jest je uprawiać w rejonach cieplejszych o małym ryzyku występowania chłodów.
Denty przy tej samej liczbie FAO kwitną później niż flinty. W kolbie mają mniejszą liczbę rzędów ziarna i mniej ziaren w rzędzie. W ziarnie dent jest mączyste bielmo skrobi (pomiędzy strukturami skrobi jest powietrze).
Denty cechuje tzw. efekt kominowy oddawania wody. Początkowo ten proces jest wolniejszy niż u flintów, ale po osiągnięciu 30% wilgotności ziarna, oddawanie wody gwałtownie przyspiesza i trwa to do osiągnięcia poziomu 18–19% wilgotności ziarna. Ze względu na charakterystyczne zagłębienie (tzw. rejestr) wyschniętych ziarniaków, ziarno dent jest płaskie, zębokształtne, zwane końskim zębem. Niestety, w czasie późnych zbiorów odmian z ziarnem dent narasta ryzyko osypywania.
Marek Kalinowski