r e k l a m a
Poprawa kondycji gleby
r e k l a m a
W ten sposób gospodarstwo ogranicza ryzyko strat ekonomicznych i zanieczyszczenia okolicznych wód oraz powietrza. Uzupełnieniem cyklu zmianowania są poplony w postaci mieszanek roślin. W ich skład wchodzi m.in. rzodkiew oleista i owies szorstki, które stanowią idealny przedplon dla wymagającego ziemniaka. Eliminują zmęczenie gleby po uprawach, posiadają właściwości fitosanitarne, hamujące rozwój patogenów w polu, a co najważniejsze, stanowią skuteczne narzędzie przeciwerozyjne. Tworząc rozbudowany, głęboko wrastający system korzeniowy, spulchniają glebę i poprawiają jej napowietrzenie, a przeorana mieszanka tych roślin jest cennym źródłem materii organicznej.
Zobacz także
Właściwa agrotechnika
Ponieważ uprawa wiąże się z wykorzystaniem ciężkich maszyn i urządzeń rolniczych, które mogą nadmiernie ugniatać glebę, prowadząc do zniszczenia jej struktury fizycznej, gospodarstwo stosuje szereg praktyk o charakterze prewencyjnym. To przede wszystkim ograniczenie liczby przejazdów maszyn w polu poprzez łączenie prac, regulacja ciśnienia w oponach, stosowanie szerokiego ogumienia i ścieżek technologicznych. Farm Frites Poland Dwa wykonuje też zabieg głęboszowania. Jest on jednak przeprowadzany po dokładnej analizie zagęszczenia gleby oraz dotyczy wyłącznie tych miejsc, gdzie występuje uzasadnione ryzyko zaburzenia jej prawidłowych cech fizycznych.
Ponadto, na polach ziemniaczanych, wykonuje dołkowanie gleby. Zabieg ten pozwala ograniczyć spływ powierzchniowy wody, szczególnie w niżej położonych miejscach i tym samym uniknąć jej zastoin w międzyrzędziach oraz przeciwdziałać wymywaniu cząstek gruntu wraz z cennymi składnikami odżywczymi oraz środkami ochrony roślin. Zwiększa on też powierzchnię chłonną gleby, dzięki czemu możliwa jest kumulacja większej ilości wody z opadów. Farm Frites wykonuje dołki równolegle z sadzeniem ziemniaków, jeszcze przed wykonaniem zabiegów ochronnych z użyciem herbicydów, wykorzystując do tego sadzarki sprzężone z dołownikiem. Zabieg ten sprawdza się w gospodarstwie jako uzupełnienie pozostałych praktyk przeciwerozyjnych, szczególnie w miejscach o większym nachyleniu terenu.
Część powierzchni pól uprawnych gospodarstwa jest nierówna i pagórkowata, co sprzyja niekontrolowanemu spływowi powierzchniowemu. Aby zapobiec temu zjawisku, gospodarstwo stosuje uprawę w poprzek stoków oraz rezygnuje z niej na dużych skłonach pól, które na stałe zadarnia trawą. Ponadto utrzymywane są pasy zieleni i zadrzewienia, stanowiące naturalny bufor przed negatywnym wpływem wiatru.
Opracowanie: Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego ASAP