Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Grusze – warto je poznać

Data publikacji 13.01.2021r.

Ten gatunek drzew owocowych jest nie mniej popularny od jabłoni. Są smaczne i odżywcze, a ich dodatkową zaletą jest o połowę mniejsza zawartość cukrów prostych niż w jabłkach, co ma duże znaczenie dla diabetyków.

Odpowiednie stanowisko

Grusza jest gatunkiem bardziej wymagającym niż jabłoń, ciepłolubnym i o tym należy pamiętać. Od wyboru stanowiska zależy bowiem sukces uprawy. Gatunek ten preferuje glebę ciepłą, przepuszczalną, żyzną o pH 6,2–6,7 i umiarkowanie wilgotną. Aby owoce były smaczne, stanowisko dla grusz powinno być słoneczne, o wystawie południowej i południowo zachodniej, osłonięte. Grusza doskonale znosi uprawę szpalerową, którą stosujemy np. przy małej powierzchni kwatery.
Ponieważ w Polsce dominują (poza okolicami Sandomierza) tereny o glebach lekkich, piaszczystych, ubogich w próchnicę, przed i po założeniu sadu gruszowego powinniśmy dostarczać materię organiczną oraz składników pokarmowych, szczególnie w pełni owocowania. Podstawą nawożenia i użyźniania będzie rokroczne dostarczanie np. obornika bydlęcego, podłoża pieczarkowego ew. Rosahumusu, a także nawozów mineralnych. Bardzo istotne jest również podawanie azotu i magnezu w formie dolistnej a w czasie wzrostu owoców również potasu. Bardzo duże znaczenie ma odporność odmian na szkodniki i choroby, by skutecznie chronić drzewa z pominięciem zabiegów chemicznych.

r e k l a m a

Wybór odmiany połową sukcesu

W zestawieniu odmian wysoką pozycję zajmuje Konferencja, o kremowym, aromatycznym, słodkim i soczystym miąższu. Ma małe wymagania glebowe. W okres owocowania wchodzi w drugim roku od posadzenia, jest bardzo plenna i smaczna. Dojrzałość zbiorczą osiąga od drugiej dekady września. Wykazuje doskonałą trwałość przechowalniczą i zwana jest często królową chłodni, w której może być przechowywana do lutego a w chłodni z kontrolowaną atmosferą do maja. Obficie i corocznie owocująca jest odmiana Bonkreta Williamsa, ale bardzo wrażliwa na zarazę ogniową. Owoce o miąższu kremowym, delikatnym, soczystym i lekko korzennym aromacie osiągają dojrzałość zbiorczą w pierwszej dekadzie września i szybko opadają po dojrzeniu. W chłodni można ją przechowywać do ok. 3 miesięcy od zbioru.
Uznaną i najcenniejszą letnią odmianą jest niezwykle smaczna i soczysta Faworytka, czyli Klapsa. W okres owocowania wchodzi wcześnie, rodzi średnie lub duże owoce o regularnym kształcie, z lekkim rumieńcem. Smaczna Klapsa dojrzewa drugiej dekadzie sierpnia. Gruszą o atrakcyjnym wyglądzie jest General Leclerc polecana jest do uprawy w sadach ekologicznych (ma jednak tendencję do porażenia zarazą ogniową). W okres owocowania wchodzi w drugim roku po posadzeniu, a dojrzałość zbiorczą osiąga w pierwszej dekadzie października. Kwaskowo-słodkie owoce o miąższu kremowobiałym, delikatnym i soczystym, przechowują się bardzo dobrze i najsmaczniejsze są w 2 tyg. po zbiorze. Do uprawy warto wprowadzić Lipcówkę Kolorową (wysoka odporność na parcha), wchodzącą w owocowanie w 3–4 roku uprawy, której owoce dojrzewają w lipcu i są apetycznie wybarwione. Bojniczanka to kolejna propozycja. Dojrzałość zbiorczą osiąga w drugiej dekadzie września, a w chłodni może być przechowywana do 4 miesięcy. Stosunkowo odporna na parcha, ma wysoką wytrzymałość na mróz i polecana do nasadzeń w chłodniejszych rejonach kraju.

Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a