Najsilniej, tj. o 17,2% do 5398 dolarów/t, zdrożał bezwodny tłuszcz mleczny. Duży wzrost odnotowało również odtłuszczone mleko w proszku. Cena OMP wzrosła o 7% do 3243 dolarów/t (piąta podwyżka na GDT z rzędu). O 6,6% do1173 dolarów/t umocniły się ceny laktozy. Nieprzerwanie od połowy września ubiegłego roku, tj. ósmą aukcję z rzędu, drożeje masło. Jego cena skoczyła tym razem o 4,6% do 4735 dolarów/t. Z kolei pełne mleko w proszku zyskało na wartości 2,2%, sprzedano je za 3380 dolarów/t. Najmniejszy wzrost, tj. o ok. 0,1% do 4082 dolarów/t, odnotował cheddar.
<strong>Fonterra – OMP i masło kontynuują wzrost cen</strong>
Najsilniej, tj. o 17,2% do 5398 dolarów/t, zdrożał bezwodny tłuszcz mleczny. Duży wzrost odnotowało również odtłuszczone mleko w proszku. Cena OMP wzrosła o 7% do 3243 dolarów/t (piąta podwyżka na GDT z rzędu). O 6,6% do1173 dolarów/t umocniły się ceny laktozy. Nieprzerwanie od połowy września ubiegłego roku, tj. ósmą aukcję z rzędu, drożeje masło. Jego cena skoczyła tym razem o 4,6% do 4735 dolarów/t. Z kolei pełne mleko w proszku zyskało na wartości 2,2%, sprzedano je za 3380 dolarów/t. Najmniejszy wzrost, tj. o ok. 0,1% do 4082 dolarów/t, odnotował cheddar.