Fonterra kończy rok na plusie – masło ostro w górę
Największym wygranym tej aukcji było masło, które zdrożało o 6% do 4221 dolarów/t. Podobna cenę ten tłuszcz mleczny osiągnął na aukcji 20 stycznia 2020 r. O 4,2% do 3893 dolarów/t zdrożał cheddar. Ceny tego sera od maja 2020 r. układają się sinusoidalnie, obecnie wróciły do poziomu uzyskiwanego w maju.
Trzecia aukcję z rzędu drożało odtłuszczone mleko w proszku, tym razem jego cena wzrosła o 1,2% do 2930 dolarów/t. W podobnym trendzie było pełne mleko w proszku, które zyskało 0,5% – sprzedano je za 3210 dolarów/t.
Dodatnie notowania uzyskały też bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost ceny o 1,9% do 4360 dolarów/t oraz laktoza – wzrost ceny o 1,5% do 1024 dolarów/t. ms