Wiele badań naukowych prowadzonych w kraju i za granicą potwierdza, że zbyt drastyczne pozbawianie krów składników pokarmowych w dawce prowadzi do zaburzeń metabolicznych i może negatywnie wpływać na produkcję mleka oraz zdrowie krów w zbliżającej się laktacji. Sugeruje to, że należy unikać natychmiastowego zasuszenia krów o wydajności powyżej 17–18 kg mleka na dzień. W takich przypadkach stopniowo, przez około 2 tygodnie, zaleca się ograniczać podaż pasz energetycznych i mlekopędnych, przy zastąpieniu ich paszami słomiastymi. Istotną rolę w tym przypadku spełnia słoma pszenna o długości 2–3 cm, która w bardzo dużym stopniu „czyści żwacz” z brodawek żwaczowych.
Nagle – nie zawsze znaczy zdrowo
Gwałtowne przejście w fazę zasuszenia niekoniecznie okazuje się być korzystne dla zasuszanych zwierząt. Dlaczego?
Wiele badań naukowych prowadzonych w kraju i za granicą potwierdza, że zbyt drastyczne pozbawianie krów składników pokarmowych w dawce prowadzi do zaburzeń metabolicznych i może negatywnie wpływać na produkcję mleka oraz zdrowie krów w zbliżającej się laktacji. Sugeruje to, że należy unikać natychmiastowego zasuszenia krów o wydajności powyżej 17–18 kg mleka na dzień. W takich przypadkach stopniowo, przez około 2 tygodnie, zaleca się ograniczać podaż pasz energetycznych i mlekopędnych, przy zastąpieniu ich paszami słomiastymi. Istotną rolę w tym przypadku spełnia słoma pszenna o długości 2–3 cm, która w bardzo dużym stopniu „czyści żwacz” z brodawek żwaczowych.