Stanowisko zależy od korzenia
Data publikacji 03.01.2021r.
Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
Masz już prenumeratę lub dostęp?
Zaloguj się
Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu
Korzeń to najważniejsza część rośliny. Jeśli napotka trudności we właściwym rozwoju, nie dostarczy roślinie odpowiedniej ilości składników pokarmowych. Jego kształt i wielkość decydują zatem o wzroście i rozwoju nadziemnej części, a co za tym idzie – o wielkości i jakości plonu. Funkcją korzenia jest również gromadzenie substancji zapasowych, jak ma to miejsce w przypadku korzeni spichrzowych, które później powoli uwalniają te substancje w miarę zapotrzebowania górnych części. Wyróżniamy dwa typy korzeni: palowy i wiązkowy. W przypadku palowego główny korzeń dominuje i ma głębszy zasięg. Głębokość korzenienia ma ogromne znaczenie zarówno podczas odżywiania roślin, jak i uprawy współrzędnej. Zasadą jest uprawianie roślin o głęboko sięgających korzeniach w sąsiedztwie roślin z płytkimi korzeniami, by nie konkurowały ze sobą o składniki pokarmowe i wodę. Wybierając miejsce pod warzywa o głębokim systemie korzeniowym, musimy zadbać o głębsze przekopanie gleby, by ułatwić korzeniom prawidłową penetrację i właściwy rozwój. Ważna jest również struktura gleby. Ciężka i zbita utrudnia rozwój, a w niektórych przypadkach prowadzi do deformacji korzenia.
Do najgłębiej korzeniących się warzyw należą korzeniowe, czyli buraki, marchew, a także kapusta i wysokie odmiany pomidorów. Do głębokości 0,6 m korzenią się: sałata, kalafior, brokuł, fasola, groch i por. Płytko, bo tylko do 0,4 m, korzenią się szpinak, rzodkiewka, ogórek, niektóre odmiany sałaty i cebula. Jeśli pogoda pozwoli i będziemy pracować przy zagonkach, weźmy pod uwagę te zależności. mw