Strogonow
Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i podsmażyć partiami na patelni w niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do większego garnka, a na patelni zeszklić pokrojoną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać do mięsa, zalać wodą nieco ponad mięso, wrzucić listki laurowe i pozostałe przyprawy. Gotować, aby mięso zmiękło (około godziny). Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do mięsa. Paprykę oraz pieczarki pokroić i wrzucić do garnka. Dodać pokrojone w kostkę ogórki. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, wymieszać i gotować jeszcze około 20 minut. Jeśli strogonow jest za rzadki, można zaprawić go mąką. 2 łyżki mąki wymieszać w pół szklanki wody, dodać do gotującej się potrawy, doprawić, chwilę pogotować. Odlać pół szklanki bulionu, wymieszać ze śmietaną i wlać do garnka, zagotować i wyłączyć. Doprawić i podawać z chlebem.