Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

<strong>Limousine pomieszany z "blondem"</strong>

Data publikacji 16.12.2020r.

&lt;strong&gt;Jarosław Bazydło zauważył, że najlepsze przyrosty oraz mięsność, jak też bardzo wysoką wagę rzeźną dzięki długiej ramie, uzyskują mieszańce dwóch francuskich ras mięsnych takich jak limousine i blonde d'aquitaine.&lt;/strong&gt;

mazowieckie
– Krzyżówki ras mięsnych mają olbrzymi potencjał, uzyskują bardzo dobre przyrosty oraz wybitną mięsność tusz, co ma szczególne znaczenie w typowo towarowych stadach takich jak moje, nastawionych na produkcję bydła rzeźnego, a nie materiału hodowlanego. Dlatego krycie naturalne przy użyciu rozpłodnika rasy limousine uzupełniamy inseminacją nasieniem od buhajów rasy blonde d'aquitaine. Z kolei nasze krowy mamki to głównie sztuki rasy limousine, mieszańce limousine x blonde d'aquitaine oraz mieszańce z rasą charolaise – oznajmił rolnik dodając, że próbował też krzyżować rasę limousine z simentalem. Sztuki te bardzo dobrze przyrastały, ale nie miały jednolitego ubarwienia, a na to szczególną uwagę zwracają kupujący bydło na eksport.

Łagodniejsze i cięższe

Buhaje mieszańcowe rasy limousine i blonde d'aquitaine w tym stadzie wybijają się na stabilnym poziomie 60% mięsności, z kolei te czystorasowe limousine w przedziale 55–60%. Waga rzeźna buhajów mieszańcowych w wieku 20–23 miesięcy jest o 50–80 kg wyższa w stosunku do czystej rasy limousine. Z kolei w dobowych przyrostach różni...

Pozostało 65% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

Zobacz także