Wśród uczestników konkursu zdecydowanie przeważały kobiety, ale znalazł się też jeden przepis męskiego autorstwa, co nas bardzo cieszy. Pojawiły się zarówno receptury na znane serniki i ich wariacje, na kluski i pierogi, ale też bardziej oryginalne potrawy. Czerpaliście z dorobku kulinarnego obcych kultur, zwłaszcza francuskiej. W przepisach pojawiły się więc takie nazwy, jak crème brûlée, czyli krem z warstwą skarmelizowanego cukru, będący charakterystycznym francuskim deserem. Bardzo ucieszył nas przepis na francuskie ciastka – zaczerpnięty, jak napisała autorka, ze strony francuskiej cukierni. Już niedługo podzielimy się nim z wami. Ciekawym zaskoczeniem była też kombinacja tego, co bardzo polskie i bardzo włoskie, czyli pizza twarogowa.
Ale ucieszyły nas także niezwykle interesujące przepisy na potrawy z rodzimymi, znanymi już naszym odległym przodkom, składnikami, jak choćby pieczony pieróg z nadzieniem z twarogu i kaszy jaglanej czy już zupełnie zaskakujący miód z serwatki. Serwatka – bardzo zdrowy i bogaty w składniki odżywcze, a trochę zapomniany w naszych kuchniach surowiec – jest niezwykle rzadkim składnikiem w przepisach książkowych czy internetowych. Tym bardziej cieszy nas jego obecność w konkursie.
Wydaje się, że w naszej rodzimej kuchni sery pleśniowe wciąż czekają na swój czas. Nie są powszechnie stosowanym składnikiem. Jednak znalazły się w jednym z konkursowych przepisów! W serowym sercu Justyny Kaźmierskiej mogą być aż dwa ich gatunki i to w dodatku w sąsiedztwie fety. A co powiecie na łączenie nabiału z dynią? Dynia to bohaterka ostatnich lat i godnym nagrody jest eksperymentowanie z łączeniem jej z twarogami, jak w serniku dyniowym, czy też mlekiem i kremówką, jak w lodach dyniowych z miętą i pomarańczą.
Użycie mleka i jego przetworów w tradycyjnych regionalnych przepisach to osobna kategoria. W naszym konkursie pojawił się i taki – w postaci tradycyjnego marcinka – tortu, który od pokoleń robiony jest na Podlasiu.
W tym numerze informujemy o nagrodzonych i wyróżnionych w konkursie autorkach i autorach przepisów. Nie zostawimy was, oczywiście, bez inspirujących receptur. W kolejnym dodatku Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich w "Tygodniku" będziemy bliżej przyglądać się przepisom i ich autorkom i autorom. W sąsiedztwie znajdziecie strony z przepisami, na której pojawiać się będą nagrodzone receptury i zdjęcia potraw. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy udanych kulinarnych poszukiwań z pomocą robotów kuchennych!