Polędwiczki z ananasem
Składniki: 10 polędwiczek z kurczaka; składniki na marynatę: ¼ łyżeczki soli, szczypta pieprz i chili, 6 łyżek sosu sojowego, 1 łyżka octu jabłkowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka miodu, ½ łyżeczka startego na małych oczkach świeżego imbiru; dodatkowo: 2 jajka, ok. 1 szklanki ziaren sezamu, 5 plasterków świeżego ananasa.<br /> Wykonanie: Składniki na marynatę dobrze wymieszać. Mięso wypłukać i natrzeć marynatą. Pozostawić tak na kilka godzin, a najlepiej na noc. Każdą polędwiczkę nakłuwać na patyczek do szaszłyków (1 na 1 patyczek). Maczać w jajku, a potem w sezamie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25–30 minut w temp. 180°C. Pod koniec uważać, żeby sezam się nie przypiekł. Ananas obrać i pokroić na kawałki. Na każdy patyczek z mięsem nakłuć po dwa kawałki świeżego ananasa.
Składniki na marynatę: 1/4 łyżeczki soli, szczypta pieprzu i chilli, 6 łyżek sosu sojowego, 1 łyżka octu jabłkowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki startego na małych oczkach świeżego imbiru.
Wykonanie: Składniki na marynatę dobrze wymieszać. Mięso wypłukać i natrzeć marynatą. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc. Każdą polędwiczkę nakłuwać na patyczek do szaszłyków (jedną na jeden patyczek). Maczać w jajku, a potem w sezamie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec uważać, żeby sezam się nie przypiekł. Ananas pokroić na kawałki. Na każdy patyczek z mięsem nakłuć po dwa kawałki świeżego ananasa.