Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Co się dzieje w skracanym rzepaku

Data publikacji 07.03.2021r.

O kilku istotnych korzyściach wynikających ze stosowania regulatorów wzrostu w rzepaku wiosną już pisałem, ale warto przy tym zrozumieć fizjologię rzepaku i wyjaśnić jak to wszystko się dzieje.

W dużym uproszczeniu – w regulowaniu rzepaku stosujemy fitohormony albo substancje, które wywierają wpływ na ich poziom w roślinach.

r e k l a m a

Hormony roślinne

działają na zasadzie równowagi. Wszelkie zakłócenia w biosyntezie jednego z nich aktywują lub dezaktywują funkcjonowanie innego hormonu. Do podstawowych hormonów roślinnych zalicza się auksyny, cytokininy, gibereliny, kwas abcysynowy oraz etylen. Pierwsze trzy indukują wiele procesów, kiełkowanie, podziały komórkowe, pobudzając wzrost roślin. Dwa ostatnie hormony działają odwrotnie – hamują wzrost roślin i przyspieszają ich starzenie.
W fungicydach stosowanych do regulowania wzrostu i rozwoju roślin wykorzystuje się właściwości triazoli (hamują biosyntezę giberelin i redukują wydłużanie się międzywęźli, stymulują lub hamują wzrost korzeni, działają pozytywnie na syntezę chlorofilu i karotenoidów, chronią przed mrozem i wysoką temperaturą, redukują transpirację przez zwiększenie ilości wosku na liściach) i strobiluryn (działają podobnie jak triazole, ale wybitnie neutralizują wpływ upałów i suszy i głównie hamują produkcję etylenu odpowiedzialnego za starzenie się rośliny).

Wzrost i rozwój rzepaku

Można regulować wykorzystując specyficzne właściwości substancji czynnych niektórych grup chemicznych fungicydów. Produkty te stosowane wiosną ograniczają dominację pędu głównego, skracają i wyrównują łan. Dalsza część korzyści wynikających ze skracania jest przemyślanym efektem powstrzymania wzrostu pędu głównego.
Dzięki tej ingerencji i zablokowaniu w odpowiednim momencie biosyntezy giberelin uzyskujemy ostatecznie synchronizację kwitnienia – a to dlatego, że promienie słoneczne indukujące kwas abscysynowy przyspieszający starzenie się roślin, a konkretnie indukujący kwitnienie, docierają równomiernie do wszystkich pędów. Efektem tego jest zakwitanie wszystkich pędów w tym samym czasie i trwa ono krótko. Potem ta korzyść efektem domina przynosi kolejną, tj. równomierne dojrzewanie rzepaku.

r e k l a m a

Krótkie kwitnienie

rzepaku jest korzystne. Z punktu widzenia fizjologii rzepaku długie jego kwitnienie i żółta barwa jego kwiatów powodują odbijanie promieni słonecznych (wysokie albedo). Albedo to stosunek ilości promieniowania odbitego do promieniowania padającego. Przez czas kwitnienia rośliny, przy ograniczonym świetle docierającym do części zielonych, asymilacja nie pracuje na pełnych obrotach.
Dla wydajności fotosyntezy długie kwitnienie rzepaku jest niekorzystne. Im dłużej rzepak kwitnie, tym bardziej nierównomiernie będzie dojrzewał. Długie kwitnienie powoduje też większe i długotrwałe naloty słodyszka rzepakowego. Kwitnienie rozciągnięte w czasie powoduje też większy problem ze zgnilizną twardzikową, która infekuje w rozgałęzieniach łodyg pod opadającymi w te miejsca płatkami kwiatów.

Marek Kalinowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a