Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Kilka wskazówek na okres przejściowy

Data publikacji 07.03.2021r.



Okres przejściowy, bardzo często wiąże się z pogorszeniem funkcjonowania układu odpornościowego krów. Spadek odporności wynika po części z fizjologii czyli zamian hormonalnych, ale również z popełnianych błędów żywieniowych.

Na około dwa tygodnie przed porodem dochodzi do – normalnego w tym czasie- spadku pobrania paszy, który należy ograniczyć do minimum. Spadek pobrania suchej masy obserwuje się zdecydowanie częściej u wieloródek oraz krów przekondycjonowanych, dlatego tak ważne jest niedopuszczanie do przekarmiania zwierząt, które to zwiększa udział tłuszczu wątrobowego stwarzając ryzyko wystąpienie zespołu stłuszczonej wątroby oraz ketozy. Przy wysokim BCS (powyżej 3,5 punktu) silniej wykształca się czasowa insulinooporność, a pobieranie paszy w pierwszych dniach laktacji jest mniejsze niż u krowy w kondycji optymalnej.
W okresie przejściowym bardzo ważna jest bogata we włókno, niskoenergetyczna i smaczna dawka z 50% udziałem suchej masy raz cząstkami o długości od 5 do 7 cm, tak aby zachęcić krowy do jedzenia pomimo zachodzących zamian.
Często niedocenianym, ale jakże ważnym zagadnieniem w tym okresie jest także dbanie o dobrostan krów. Należy zwrócić uwagę, aby zapewnić szczególnie większym krowom wystarczająco dużo miejsca przy stole paszowym. Szerokość stołu paszowego powinna wynosić minimum 76 cm, aby pomimo selektywnego jedzenia pobranie paszy nie malało.
W ostatnich 21 dniach nie należy przestawiać krów, ponieważ zmiana grupy wymusza ponowne dopasowywanie się do hierarchii stada, co jest równoznaczne ze stresem zwierzęcia, jego zwiększoną aktywnością oraz podniesionym poziomem kortyzolu, w wyniku reakcji organizmu na stres. Ostatecznie prowadzi to znów do spadku pobrania paszy, przez co zwiększa się deficyt energii i nastepuje większa mobilizacja tłuszczu zapasowego.
Beata Dabrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a