Choć nie ma jednego ustalonego sposobu na uzyskanie zdrowia jelit, to coraz więcej jest dowodów przemawiających za stosowaniem probiotyków w produkcji zwierzęcej. Rosnąca presja na ograniczenie stosowania antybiotyków i dużych ilości cynku oraz miedzi zmusza do poszukiwania alternatywnych sposobów uzyskania optymalnej wydajności przy jednoczesnym utrzymaniu zdrowego stada. Pobranie paszy jest pośrednim wskaźnikiem zdrowia jelit, ponieważ chore zwierzęta nie jedzą z powodu negatywnego wpływu zapalenia jelit na apetyt. Także występowanie biegunki jest zredukowane u zdrowszych świń, co oczywiście skutkuje mniejszą ilością zużytych leków.
r e k l a m a
Przeciwko patogenom
Probiotyki redukują liczbę patogenów jelitowych, poprawiają funkcję bariery jelitowej i pobudzają odpowiedź immunologiczną, a dzięki temu mogą zwiększać odporność na potencjalne choroby wywoływane przez niektóre schematy żywieniowe. Jak twierdzi Diego Navarro z firmy Hamlet Protein z Indianapolis w USA, u świń otrzymujących paszę z mączką rybną środowisko jelit zmieniało się tak, że częściej miały biegunki, a przyczyną tego była zwiększona liczebność bakterii Escherichia i Shigella. Z kolei świnie żywione wyższą dawką DDGS (suszony wywar z kukurydzy) miały zmienioną mikroflorę okrężnicy, co zwiększyło podatność na zapalenie jelita grubego i dyzenterię.Stosując probiotyki, stwarzamy możliwość przywrócenia równowagi mikrobiologicznej jelit i rozwinięcia się normalnego mikrobiomu, w tym również po leczeniu antybiotykami. To podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nawet świnie karmione dobrze zbilansowaną paszą mogą odnieść korzyść z podawania probiotyków w postaci zwiększonej strawności składników pokarmowych i zdolności fermentacyjnych poszczególnych szczepów bakterii, zwłaszcza podczas niedostatecznej produkcji enzymów trawiennych w fazie odchowu prosiąt.
Probiotyki to preparaty zawierające kultury bakterii jednego lub większej liczby szczepów. Produkowane przez nie substancje przyczyniają się do korzystnej stabilizacji flory bakteryjnej. Poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego, ograniczają występowanie biegunek, regulują kwasowość w jelitach oraz kontrolują ilość i rodzaj bakterii.
Niewidoczne, lecz działają
Dodatek probiotyków zapobiega kolonizacji nabłonka jelit przez bakterie patogenne i ich przechodzeniu do narządów wewnętrznych. Wskutek zwiększonej powierzchni chłonnej jelit łatwiejsze jest wchłanianie składników pokarmowych, co wpływa na lepszą strawność paszy. Krótko mówiąc, ich zadaniem jest stymulowanie wzrostu i rozwoju zwierząt. Probiotyki są skuteczne, jeśli zastosowana zostanie odpowiednia dawka właściwych szczepów i mają większe szanse na zmianę mikroflory u młodych zwierząt niż u starszych.Dla utrzymania długoterminowo dobrego zdrowia zwierząt kluczowe znaczenie ma wczesna kolonizacja bakteryjna jelita. Istnieje coraz więcej dowodów na to, że zmiana mikroflory przewodu pokarmowego u loch podczas ciąży poprzez podawanie probiotyku wpływa na rozwój odporności wrodzonej u osesków. Jak podkreśla Diego Navarro, suplementacja probiotyczna stosowana w celu poprawy zdrowia jelit jest trudniejsza w przypadku stad o wysokiej wydajności ze względu na mniejszy zauważalny efekt w porównaniu ze stadami o niskiej wydajności, w przypadku których można spodziewać się większej poprawy. Niemniej, probiotyki są zalecane w chlewniach o wysokim statusie zdrowotnym, gdyż zwiększają odporność na choroby. Nie zastąpią szczepionek, ale stanowią dodatkowe narzędzie w skutecznym programie ochrony zdrowia świń.