Podawanie pójła bezpośrednio po porodzie i zachęcanie krowy do wypicia dużej ilości płynów działa dobroczynnie na kolejne procesy fizjologiczne. Obok uzupełnienia utraconych podczas porodu elektrolitów i zaopatrzenia w energię podawanie płynu powoduje wypełnienie żwacza, co z kolei przesuwa go w kierunku właściwej lokalizacji w jamie brzusznej i zapobiega przemieszczeniu trawieńca. Ponadto pobudza perystaltykę jelit, a także stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową oraz zdolność buforową, zabezpieczając przed odwodnieniem.
Wypicie pójła przyspiesza procesu filtracji w nerkach i usuwanie z organizmu substancji toksycznych, obniżając tym samym zapadalność na choroby metaboliczne i podwyższając odporność. Szybko poprawia się samopoczucie krowy i jej kondycja. Tak więc po porodzie warto zadbać, by krowa wypiła minimum 20–40 litrów pójła. Następnie powinniśmy podać krowie dożwaczową wlewkę wapniowo-energetyczną w ilości 0,5 litra po porodzie i po 4–8 godzinach następną dawkę. Drugiego dnia możemy stosować jeszcze jedną do dwóch dawek w zależności od stanu fizjologicznego zwierzęcia. W miejsce wlewek możemy stosować wapniowe bolusy dożwaczowe.