Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Perliczka pieczona

Data publikacji 28.03.2021r.

Składniki: 1 perliczka, 1 łyżka miodu, sól, pieprz, bazylia, tymianek, papryka, olej, 3 ząbki czosnku, 1 opakowanie mrożonych minimarchewek, 2 łyżki masła, 1 łyżka miodu, sól, 1/2 łyżki brązowego cukru.

Wykonanie: Perliczkę natrzeć miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem i przyprawami. Odstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc. Piec pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia około 70 minut. Marchewkę ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i cukier, mieszać, aż składniki się połączą. Dodać marchewkę, wymieszać i podgrzewać razem. Upieczoną perliczkę podawać z marchewką, można też z kluskami śląskimi lub kopytkami.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a