Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Kansas dowiedli, że poekstrakcyjna śruta sojowa powinna być przechowywana średnio 125 dni po produkcji lub wysyłce, aby wykluczyć ryzyko pozostania w niej wirusa ASF. Dopiero wówczas wirus ulega całkowitemu rozkładowi. Jest to znacznie dłuższy okres przechowywania niż sugerowane wcześniej 52 dni. Importowane komponenty paszowe, w tym aminokwasy, a także karma dla zwierząt są potencjalnie dużym zagrożeniem dla amerykańskiej produkcji trzody chlewnej.
Jak donosi portal Pig Progress, Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA), Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) oraz Służba Inspekcji Zdrowia Zwierząt i Roślin (APHIS) osiągnęły porozumienie dotyczące współpracy w zakresie gotowości związanej z zapobieganiem afrykańskiemu pomorowi świń, aby w kryzysowej sytuacji zminimalizować wpływ na handel między tymi krajami. Umowa dotyczy prowadzenia wymiany handlowej, w przypadku gdy nie będzie ognisk u świń, a wirus zostanie wykryty jedynie u dzików.
Według obowiązujących dotychczas przepisów w przypadku stwierdzenia wirusa ASF u dzików cały handel żywą trzodą chlewną, świńską plazmą krwi i produktami wieprzowymi byłby wstrzymany. Obecnie, zgodnie z podpisanym protokołem, wymiana handlowa będzie przebiegała w trzech kolejnych fazach ze stopniowym łagodzeniem ograniczeń w handlu żywymi świniami, materiałem genetycznym i nasieniem knurów, karmą dla zwierząt domowych i produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego oraz mięsem i produktami wieprzowymi z zatwierdzonych stref wolnych od choroby.
Procedury będą wdrażane stopniowo, a Kanada i Stany Zjednoczone będą modyfikować swoje certyfikaty eksportowe. Protokół w sprawie handlu ma wspierać ustalenia dotyczące stref wolnych w celu ochrony kanadyjskiego i amerykańskiego przemysłu wieprzowego.
Czas, w jakim nastąpi ustanawianie stref kontroli w USA i Kanadzie, oraz to, jak szybko rozpocznie się wykrywanie i zwalczanie ASF u dzików oraz monitorowanie stad świń, określi druga faza protokołu. W trzeciej i ostatniej fazie ograniczenia handlowe będą obejmowały tylko tzw. strefy kontrolne. W Kanadzie przemysł trzody chlewnej zapewnia ponad 100 tys. miejsc pracy i generuje blisko 24 mld dolarów, uwzględniając gospodarstwa, przetwórstwo i eksport wieprzowiny. W Stanach Zjednoczonych pogłowie świń przekracza 77 mln sztuk.