Tarta anyżowa
Składniki na masę: 2 jajka, 2 żółtka, 300 ml śmietanki 36%, 1 łyżeczka zmielonych nasion anyżu, 1 łyżka wina, 2 gorzkie czekolady, 1 czekolada mleczna, 1 łyżka cukru pudru.
Wykonanie: Składniki na ciasto przełożyć do miski i je zagnieść. Wyłożyć na formę do tarty, nakłuć widelcem i umieścić w lodówce na 30 minut. Wyjąć, ogrzać do temperatury pokojowej, a następnie podpiec ciasto 15 minut w temperaturze 180°C. Podgrzać śmietanę (ale jej nie gotować), wrzucić czekolady połamane w kostkę i mieszać, aż się rozpuszczą. Masę ostudzić, następnie dodać jajka, anyż i wino, ubijając masę trzepaczką. Masę wylać na podpieczone ciasto i piec 15 minut w temperaturze 180°C. Tatrę wyjąć i ostudzić.