Tarta z karmelizowaną cebulą
Składniki na masę: 4 czerwone cebule, 1 łyżka cukru, 1 łyżka octu balsamicznego, 150 g sera startego na małych oczkach, 3 jajka, 200 g śmietanki 30%, 5 pieczarek, olej, sól, pieprz.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na godzinę. Następnie wylepić nim formę do tarty i podpiec spód przez 15 minut w temperaturze 180°C. Cebulę pokroić w pióra i przełożyć na patelnię, podlać olejem i dusić do miękkości. Dodać cukier i ocet, odparować. Pieczarki pokroić na półplasterki i poddusić na patelni. Dodać sól, pieprz. W misce wymieszać jajka ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu, dodać starty ser, cebulę i pieczarki. Masę wyłożyć na podpieczony spód tarty. Piec 25 minut w temperaturze 180°C.