Zdaniem Janusza Wojciechowskiego, unijnego komisarza ds. rolnictwa, aby osiągnąć ten cel, trzeba zadbać, aby popyt napędzał wzrost sektora, uwzględniając różnice między państwami członkowskimi.
– Plan działań ekologicznych dostarcza narzędzi i pomysłów towarzyszących zrównoważonemu rozwojowi sektora. Rozwój będzie wspierany przez politykę rolną, badania i innowacje, a także ścisłą współpracę z kluczowymi podmiotami – podkreśla Wojciechowski.
Obecnie około 8,5% użytków rolnych w Unii Europejskiej jest uprawianych ekologicznie, a trendy pokazują, że przy obecnym tempie wzrostu UE osiągnie 15–18% do 2030 r.
Różnice między państwami członkowskimi pod względem powierzchni gruntów rolnych zajętych pod rolnictwo ekologiczne są bardzo duże – ich udział waha się od 0,5% do ponad 25%.
Plan działania na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej przygotowany przez Komisję Europejską przedstawia 23 działania, które skupione są wokół 3 osi: pobudzania konsumpcji, zwiększania produkcji i dalszej poprawy stabilności sektora.
Komisja zachęca państwa członkowskie do opracowania krajowych planów działania dla rolnictwa ekologicznego. Miałyby one uzupełniać krajowe Plany Strategiczne WPR.
W planie przedstawiono kilka konkretnych działań służących zwiększeniu popytu, utrzymaniu zaufania konsumentów i przybliżeniu żywności ekologicznej obywatelom. Są to, np.: promowanie spożycia produktów ekologicznych, stymulowanie większego wykorzystania ich w stołówkach publicznych poprzez stosowanie zamówień publicznych oraz zwiększenie dystrybucji produktów ekologicznych w ramach unijnego programu dla szkół.
Obecnie około 1,8% (7,5 mld euro) z WPR jest wykorzystywane na wsparcie rolnictwa ekologicznego. Przyszła WPR będzie obejmowała ekoprogramy, które mają pobudzać rozwój tego rolnictwa. Będą wspierane sumą 38–58 mld euro w latach 2023–2027, w zależności od wyniku negocjacji WPR. Komisja Europejska przewidziała także organizację wydarzeń informacyjnych i tworzenie sieci w celu wymiany najlepszych praktyk, certyfikację, wykorzystanie nowych technologii w celu poprawy identyfikowalności produktów ekologicznych oraz wzmacnianie lokalnego i małego przetwórstwa.
Aby zwiększyć świadomość produkcji ekologicznej, Komisja planuje organizować co roku unijny "Dzień ekologicznej żywności". Chce także zachęcać do rozwoju sieci turystyki ekologicznej poprzez tworzenie tzw. biodzielnic.
Komisja Europejska będzie też zachęcać państwa członkowskie do wspierania wzrostu produkcji ekologicznej w sektorze akwakultury.