Kurczak w sosie kawowym
Wykonanie: Pierś przekroić wzdłuż, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe części i obgotować je 5 minut. Na patelni grillowej rozpuścić łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszklić go, dodać szparagi i dusić na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, ułożyć mięso i smażyć z dwóch stron. Dodać plasterki papryki. Kawę zaparzyć szklanką wrzątku i przecedzić przez sitko. Gorącą wymieszać z miodem i wlać do mięsa. Gotować, aż sos się zredukuje, wyłączyć i dodać łyżkę masła. Wymieszać do rozpuszczenia się masła. Wyjąć mięso, dodać śmietanę, ocet balsamiczny i wymieszać. Na talerzu ułożyć ryż, szparagi, mięso. Mięso polać sosem.