Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Kurczak w sosie kawowym

Data publikacji 13.04.2021r.

Składniki: 1 duża pierś z kurczaka, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, 3 łyżki masła klarowanego, 1 łyżeczka kawy, 1 pęczek szparagów, 1 ząbek czosnku, 100 g ryżu, 1 czerwona papryka słodka, 3 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka octu balsamicznego.
Wykonanie: Pierś przekroić wzdłuż, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe części i obgotować je 5 minut. Na patelni grillowej rozpuścić łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszklić go, dodać szparagi i dusić na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, ułożyć mięso i smażyć z dwóch stron. Dodać plasterki papryki. Kawę zaparzyć szklanką wrzątku i przecedzić przez sitko. Gorącą wymieszać z miodem i wlać do mięsa. Gotować, aż sos się zredukuje, wyłączyć i dodać łyżkę masła. Wymieszać do rozpuszczenia się masła. Wyjąć mięso, dodać śmietanę, ocet balsamiczny i wymieszać. Na talerzu ułożyć ryż, szparagi, mięso. Mięso polać sosem.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a