r e k l a m a
Co trzeci hektar bezorkowo
Start wiosny jest chłodny, ale jak informuje Pfeifer & Langen Polska S.A. na polach plantatorów uprawiających buraki dla cukrowni w Środzie Wielkopolskiej, Gostyniu, Miejskiej Górce oraz Glinojecku siewy są zaawansowane. Najbardziej w rejonie Cukrowni Miejska Górka, gdzie do 6 kwietnia obsiano 49,7% areału. Niemal co trzeci hektar jest obsiewany w technologii bezorkowej, a coraz bardziej popularna jest oszczędna i proekologiczna uprawa pasowa (strip-till).– Podczas jednego przejazdu plantatorzy wykonują wzruszenie gleby, mogą wprowadzić do gleby dwa różne rodzaje nawozów i wykonują siew – mówi Mateusz Krawczyk, kierownik ds. doradztwa surowcowego, badań i rozwoju Pfeifer & Langen Polska S.A. – Dzięki temu plantatorzy oszczędzają nie tylko paliwo, ale też mniej ugniatają ciągnikiem glebę, przez co chronią jej strukturę.
Najlepiej w strip-till
Uprawa pasowa chroni glebę przed erozją wodną i wietrzną. Sprzyja rozwojowi użyźnających glebę dżdżownic, wchłanianiu i magazynowaniu wody w glebie. Sprawdza się w suchych latach i w okresach z nadmiarem opadów. Możliwość nawożenia pod korzeń pozwala na efektywne wykorzystanie składników pokarmowych i zmniejszenie dawek nawozów. Pfeifer & Langen Polska S.A. zachęca plantatorów, by stosowali uprawy uproszczone, najlepiej strip-till.– Cieszymy się, że z roku na rok coraz większy areał jest uprawiany w tej technologii. W ten sposób nasza firma wraz z plantatorami jeszcze mocniej wpisuje się w ideę zrównoważonego rozwoju – mówi prezes Pfeifer & Langen Polska S.A. Roman Kubiak.