Ceny produktów mlecznych na platformie GDT wzrosły 6 kwietnia o 0,3%, obroty natomiast spadły o 6,7% do 25,1 tys. t. Indeks cen pociągnęła w górę głównie sproszkowana maślanka, która zdrożała o 17,6% do 3710 dolarów/t. Wzrosty cen odnotowały także cheddar, masło, bezwodny tłuszcz mleczny oraz OMP.
Cheddar zdrożał o 2,2% do 4393 dolarów/t. Z kolei masło o 2% do 5776 dolarów/t, tym samym nadrobiło spadek ceny z poprzedniej aukcji.
Bezwodny tłuszcz mleczny sprzedano o 0,8% drożej (za 6209 dolarów/t).
Odłuszczone mleko w proszku zyskało na wartości 0,6%, utrzymując tendencje wzrostową – sprzedano je za średnią cenę na poziomie 3367 dolarów/t.
Po ośmiu aukcjach wzrostowych, o 6,5% do 1307 dolarów/t staniała laktoza.