*Jeżeli wydajność bardzo szybko spada, krowa powinna być zasuszona wcześniej.
*Gdy badanie kontrolne zawartości komórek somatycznych w mleku wskazuje na stan zapalny wymienia, należy próbki mleka wysłać do laboratorium, aby rozpoczynając zasuszenie można już było wprowadzić odpowiednie leczenie. Sztukom zdrowym podajemy preparaty zabezpieczające strzyki.
*Jeśli krowa w momencie zasuszenia ma jeszcze bardzo wysoką wydajność, należy wprowadzić specjalne żywienie z małą zawartością energii, które pomoże zredukować mleko.
*W przypadku niedoborów mikroelementów podajemy bolusy, które zabezpieczą zarówno krowę, jak i cielę
* W przypadku problemów z wątrobą należy jak najszybciej podjąć leczenie.
Bardzo często zbyt mało uwagi poświęcane jest krowom zasuszonym. To duży błąd, gdyż obserwacja i szybka reakcja na wszelkie anomalie w okresie zasuszenia pozwala uniknąć wielu kłopotów. I tak na przykład dobre pobranie paszy przed porodem zapobiega problemom zdrowotnym po wycieleniu. Krowom słabszym i tym z grupy ryzyka warto zrobić tekst paskowy BHB na ketozę. Kontrolą powinny być objęte także wymiona sztuk zasuszonych. W oborach, gdzie występuje gronkowiec złocisty, należy dodatkowo zbadać mleko na obecność patogenów.
Podczas zasuszenia warto też kontrolować kondycję zwierząt. U tych z gorszymi rokowaniami opłaca się na 14 dni przed planowanym porodem zbadać krew i mocz i jeśli zachodzi taka potrzeba wprowadzić profilaktykę redukującą ryzyko kwasicy czy zalegania poporodowego.