Data publikacji 20.04.2021r.
Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
Masz już prenumeratę lub dostęp?
Zaloguj się
Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu
W pierwsze dni miesiąca, w dni korzenia, porządkujemy rabaty pod zasiewy i nasadzenia. Ściółkujemy byliny i krzewy. Przekopujemy nawozy zielone, jeśli osiągnęły odpowiednią masę. Wycinamy porażone i uszkodzone pędy z krzewów. Rozsypujemy kompost pod nowe uprawy, a na trawnikach walczymy z chwastami trwałymi. Zakładamy nowe kompostowniki i pryzmy kompostowe, budujemy wysokie grządki. Dni kwiatowe przeznaczamy na ustawianie i ewentualną naprawę podpór i pergoli pod rośliny pnące, klematisy, glicynie, wiciokrzewy. Kwiaty na rabatach zasilamy nawozami wieloskładnikowymi. Przycinamy hortensje bukietowe i drzewiaste. Sprawdzamy, jak się mają kwiaty wysiane w kwietniu – czy nie należy ich przerwać, gdy rosną zbyt gęsto. Rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw zasilamy sałatę, kapustę wczesną, kalarepę i inne liściaste. Zbieramy do suszenia pokrzywę. W dni owocu przed nowiem na śliwach i jabłoniach zakładamy pułapki lepowe, by kontrolować zagrożenie. Zasilamy gnojówkami i innymi naturalnymi nawozami rozsadę pomidorów, papryki i innych warzyw owocowych. Po nowiu – wzmożone prace związane z siewem i sadzeniem. Wysiewamy nagietki, lwie paszcze, nasturcje, tytoń ozdobny, maciejkę. Krzewy ozdobne zasilamy nawozami. Dolistnie można pryskać rozcieńczonymi gnojówkami roślinnymi. Dni liścia przeznaczamy na pielęgnację i sadzenie roślin kapustnych. Sadzimy ich rozsadę oraz wysiewamy sałatę rzymską, kruchą oraz łodygową. Wysiewamy bazylię, pamiętając, by okryć ją agrowłókniną na wypadek przymrozków. Wysiewamy rukolę, endywię, cykorię, stewię, koper, majeranek, rzodkiewkę i brukiew. Sadzimy rośliny ozdobne z liści, np. funkie, żurawki, paprocie, zakładamy żywopłoty. Dni owocu drugiej połowy maja sprzyjają szykowaniu miejsca pod pomidory, ogórki, dynie, bakłażany oraz fasolę, której siew rozpoczniemy od odmian tycznych. Następne są odmiany karłowe o zielonych, żółtych i fioletowych strąkach. Tuż po pełni w dzień owocu pryskamy preparatami roślinnymi drzewa, krzewy i warzywa owocowe przeciwko chorobom grzybowym. Zasilamy je również 20-krotnie rozcieńczonymi gnojówkami z pokrzyw i skrzypu. Zagony ze szparagami przykryjmy czarną folią – wzrośnie pod nią temperatura i szybciej ukażą się wypustki.
Małgorzata Wyrzykowska