Kwas masłowy jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym i stanowi substancję naturalnie produkowaną w organizmach zwierząt przez bakterie fermentacyjne bytujące w dalszych odcinkach układu pokarmowego. U prosiąt w okresie od urodzenia do odsadzenia koncentracja kwasu masłowego w jelicie cienkim jest zbyt niska, aby odczuć jego korzystne działanie. Dlatego należy go stosować w postaci dodatku paszowego.
Badania wykazały, że śluzówka żołądka prosiąt otrzymujących maślan była w badaniach istotnie grubsza w porównaniu z grupami kontrolnymi żywionymi mieszanką paszową bez tego dodatku. Prosięta, które otrzymywały 3 kg maślanu na tonę paszy przed odsadzeniem, uzyskiwały wyższe przyrosty, a struktura kosmków jelitowych przed odsadzeniem, jak i po nim była korzystniejsza. To właśnie przez kosmki jelitowe następuje wchłanianie składników z paszy do krwiobiegu, dlatego tak ważne jest ich właściwe funkcjonowanie. Maślan sodu zwiększa wielkość kosmków jelitowych nawet o 30%, zwiększając jednocześnie powierzchnię wchłaniania dla substancji odżywczych, a tym samym poprawia wykorzystanie paszy.
Korzyścią ze stosowania kwasu masłowego w paszach dla prosiąt jest zwiększenie wydzielania enzymów, w tym laktazy, amylazy, maltazy, lipazy i trypsyny. Kwas masłowy ma także właściwości zakwaszające i obniżające pH w układzie pokarmowym, co stwarza niekorzystne warunki dla namnażania się mikroorganizmów chorobotwórczych, a jest pożądane dla rozwoju pożytecznej mikroflory jelitowej.