Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Naleśniki z batatów na słodko

Data publikacji 20.04.2021r.

Składniki na ciasto: 3/4 szklanki purée z batatów, 4 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1 płaska łyżeczka kurkumy, szczypta soli, 1 szklanka mąki, 1 cukier wanilinowy, olej do smarowania patelni.
Składniki na nadzienie: miód, borówki, orzechy włoskie.
Wykonanie: Upieczonego, ostudzonego batata przełożyć do miski, dodać mleko, jajka i zmiksować. Dodać resztę składników i zmiksować. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jeśli jest za rzadkie, dodać więcej mąki, jeśli za gęste – odrobinę mleka. Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki. Naleśniki smarować odrobiną miodu, zwijać w ruloniki, układać. Polać miodem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i świeżymi borówkami.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a