Zgodnie z etykietą rejestracyjną środek w ziemniakach przeznaczonych do konsumpcji, na paszę i do przetwarzania przemysłowego należy stosować przy użyciu wytwornic aerozolu w przechowalniach z wymuszoną wentylacją. Maksymalną zalecaną dawką dla jednorazowego zastosowania jest 100 ml/1000 kg bulw ziemniaka. Pierwszy zabieg zaleca się wykonać w momencie zaobserwowania pierwszych kiełków na bulwach, a następne w co najmniej 3-tygodniowych odstępach (maksymalnie 9 zabiegów podczas przechowywania danej partii bulw w sezonie przechowalniczym).
Wykonując zabieg można stosować technikę zamgławiania na zimno lub na gorąco. W przypadku zamgławiania na gorąco należy używać wyłącznie wytwornic pozwalających kontrolować temperaturę aplikacji. Przed rozpoczęciem zamgławiania należy szczelnie zamknąć przechowalnię i zewnętrzne wloty wentylacyjne. Wytwornicę należy umieścić na zewnątrz przechowalni, a dyszę wprowadzić do pomieszczenia przez mały otwór w ścianie. W celu równomiernego rozprowadzenia i osiadania oparów środka na bulwach ziemniaka, drzwi i otwory wentylacyjne powinny pozostać zamknięte przez minimum 24 godziny, a przechowalnia w tym czasie powinna być delikatnie wentylowana tylko wewnętrznie (w zamkniętym obiegu powietrza).