Data publikacji 27.04.2021r.
Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
Masz już prenumeratę lub dostęp?
Zaloguj się
Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu
Przewód pokarmowy nowo urodzonego cielęcia nie jest jeszcze w pełni rozwinięty i gdy trafi do niego siara z dużą ilością bakterii, to niemal pewne jest, że pojawi się biegunka. W zdrowym wymieniu siara jest prawie pozbawiona patogenów. Do jej zanieczyszczenia dochodzi przez ręce, przyrządy do dojenia, wiadra, butelki do karmienia oraz oprzyrządowanie do odpajania.W pierwszych dniach życia cielęcia najbardziej podstępną bakterią jest
Escherichia Coli, która powoduje biegunki w pierwszym tygodniu życia zwierzęcia. Biegunki oraz osłabienie absorpcji antyciał z siary przez jelito mogą powodować bakterie z pierwszego doju. Aby nie dopuścić do takiej sytuacji przyrządy do podawania siary muszą być po każdym użyciu dokładnie oczyszczone. Okazuje się, że 90% zanieczyszczeń można usunąć poprzez płukanie wszystkich części letnią wodą. Ważne jest jednak, by nie używać do tego celu zbyt ciepłej wody, ponieważ spowoduje ona osadzenie się białka mleka na powierzchni i stworzy się trudny do usunięcia nalot. Kolejnym elementem dbałości o czystość sprzętu jest jego mycie główne (z użyciem szczotki), w gorącej wodzie (o temp. około 55°C) z dodatkiem alkalicznego środka myjącego przeznaczonego do mycia urządzeń udojowych. Oczywiście po myciu, sprzęt do odpajania należy spłukać czystą, zimną wodą i jak najbardziej wskazana jest jego dezynfekcja w odpowiednim środku. Dobrą praktyką jest szybkie wysuszenie umytych części, gdyż długo utrzymująca się na nich wilgoć sprzyja rozwojowi bakterii. Trzeba pamiętać, że bakterie w siarze, to także konsekwencja wykorzystania w żywieniu siary od krów z podklinicznymi i klinicznymi stanami zapalnymi wymienia. W siarze przechowywanej w temperaturze pokojowej, w czasie jednej godziny bakterie mogą namnożyć się nawet kilkukrotnie. Z tego powodu nieskarmiona siara bezwzględnie powinna być przechowywana w lodówce, w temperaturze 4°C. Niestety, statystki pokazują, że ponad 50% zdojonych porcji siary pozostaje w temperaturze pokojowej przez godzinę. Jednym ze sposobów poprawienia odporności biernej cieląt jest pasteryzacja siary. Podgrzanie siary do temperatury 60°C przez 30 do 50 minut znacznie zmniejsza ilość znajdujących się w niej bakterii, zwiększa efektywność wchłaniania immunoglobulin z przewodu pokarmowego, a w efekcie zmniejsza ilość chorób wśród cieląt.
Beata Dąbrowska