Bilans energetyczny po wycieleniu jest zdecydowanie bardziej zależny od pobrania energii niż od utraty energii spowodowanej produkcją mleka. W tym czasie należy zadbać o efektywne pobieranie paszy: maksymalna ilość niedojadów paszy powinna wynosić ok. 5% na dzień, średnia wielkość cząsteczek od 5 do 7 cm. Strukturę dawki można regularnie kontrolować na sitach poprzez badanie konsystencji kału.
Przy komponowaniu dawki pokarmowej ważne jest także zrównoważone zaopatrzenie w węglowodany. Aby przywrócić równowagę flory bakteryjnej w żwaczu zaleca się dodawanie do paszy drożdży lub dodatkowo do TMR-u bardzo wysokiej jakości siana.
Jeżeli pobranie paszy jest odpowiednie krowa powinna stracić w czasie pierwszych 30 dni laktacji nie więcej niż 0,75% punkta w skali BCS, czyli około 40 kg (przyjmuje się że 1 punkt BCS odpowiada ok. 54 kg masy ciała).
U krów po porodzie musimy liczyć się ze stresem spowodowanym ponownym włączeniem do stada. Dochodzą do tego także inne obciążenia takie jak: bóle poporodowe, zamiany metaboliczne czy gorączka. I z powyższych powodów sztuki te mogą sobie gorzej radzić przy stole paszowym z krowami stojącymi wyżej w hierarchi. Dlatego też, tak bardzo ważna jest odpowiednia ilość miejsca przy stole paszowym, która powinna wynosić minimum 76 cm długość na każdą krowę.