Do prawidłowego wzrostu i rozwoju wymagana jest temperatura na poziomie 25°C, natomiast minimalna nie powinna spaść poniżej 8°C. Oczywiście najwyższej temperatury wymagają arbuz (kawon) oraz melon. Pod uprawę dyniowatych należy przeznaczyć stanowisko ciepłe, słoneczne, gleby szybko się nagrzewające, żyzne, przepuszczalne, dobrze nawożone, najlepiej w pierwszym roku po oborniku.
Nasiona wysiewamy gniazdowo po 2 sztuki w odstępach zalecanych dla poszczególnych roślin. Ogórki wysiewamy zazwyczaj w dwóch biegnących wzdłuż zagonu równoległych rzędach w rozstawie 60 × 10 cm. Cukinie, kabaczki, patisony mają pokrój krzaczasty i wysiewamy je, zachowując odstęp 60 × 60 cm. W rzędach można siać równolegle lub w szachownicę. Cukinia jest młoda, jędrna, o delikatnym słodkawym smaku, kabaczek natomiast jest dojrzałą wersją cukinii. Dynia olbrzymia wymaga dużo więcej powierzchni i nasiona wysiewamy w rzędzie pośrodku wzdłuż zagonu, aby zachowana była odległość między roślinami sięgająca 120 cm. Podobnie wysiewamy nasiona kawonów i melonów, które również wymagają dużej powierzchni z uwagi na wytwarzanie długich płożących pędów. Zmieniający się klimat pozwala na gruntową uprawę tych wybitnie ciepłolubnych warzyw. Najlepiej ich uprawa sprawdza się na wałach uformowanych w kierunku wschód – zachód o szerokości 60 cm – wtedy gleba szybciej się nagrzewa. Pędy rosnących roślin najlepiej rozkładać na południowych zboczach. Podlewamy zawsze tak, by woda nie stała u podstawy przy łodydze. Jeżeli pogoda nie dopisuje, prognozy są niesprzyjające uprawie polowej i istnieje obawa przed wysiewem nasion do gruntu w połowie maja, można wysiać je od początku maja do torfowych kuwetek, utrzymywać siewki w dobrze naświetlonym pomieszczeniu i wysadzić od połowy maja do początku czerwca na miejsce stałe. Najlepsze do wysiewu są torfowe kuwetki lub doniczki, gdyż rośliny dyniowate są wrażliwe na przesadzanie. Jeśli uprawiamy je w naczyniach torfowych, sadzimy, nie wyjmując rozsady. Wszystkie wymienione gatunki bardzo dobrze rosną na ściółce, która chroni przed utratą wilgoci, na co dyniowate są wyjątkowo wrażliwe z uwagi na obfitą masę zieloną. Ściółka chroni przed zachwaszczeniem. To ważne, bo pielenie w przypadku tych roślin jest utrudnione z uwagi na płytki system korzeniowy, który trudno się regeneruje po uszkodzeniu. Rośliny o długich pędach, jak dynia, melon, ogórek czy kawon, można potraktować jak roślinę pnącą i puścić ją po podporach, np. wzdłuż siatki czy płotu.
Do uprawy polecane są odmiany cukinii: Atena Polka F1, Astra Polka, Nimba, Belor F1, Verdi F1, Nefryt F1, Soraya, Złoty Cepelin, Lajkonik. Wśród patisonów żółtych znajdziemy Sunny Delight F1, Scallopinii. Wśród fioletowych mamy: Scallopini F1; białe: Disco, Polo F1, Star Zone F1, z zielonych – Bingo Bongo, Gagat, Okra. W uprawie w naszych warunkach sprawdzą się polskie odmiany melonów: Bosman, Emir F1, Melba, Oliwin, Seledyn F1 i Model, oraz kawonów: Bingo, Rosario F1, Złoto Wolicy F1 i Janosik.