Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Rabata ziołowa – kwitnie, pachnie, leczy, smakuje!

Data publikacji 27.04.2021r.

Rabata ziołowa jest niezastąpiona. Można ją założyć na zwykłej grządce, na rabacie podniesionej albo w kilku zwykłych doniczkach. Może to być spora część ogrodu albo tylko kąt na tarasie. Najważniejsze jest miejsce – musi być ciepłe i słoneczne. Przeciętna ziemia ogrodowa wystarczy. Podłoże nie może być ciężkie i podmokłe. Bez względu na to, ile miejsca mamy, możemy zacząć uprawiać zioła.
– Ja większość sadzę w rabatach skrzynkowych, ale część wysiewam także w gruncie. Są nieporównywalnie lepsze od tych sklepowych. Wybór ziół jest ogromny. Część z nich może być mrozoodporna, a więc wieloletnia. W kuchni najlepiej się sprawdzają różnego rodzaju mięty, oregano, szczypior czosnkowy, szczypior siedmiolatka, tymianek, lawenda i melisa. Z miętą trzeba uważać, bo może zagaić wszystkie pozostałe. Dlatego najlepiej ją posadzić w osobnej, oddzielonej kwaterze. Do roślin wieloletnich dosadzam co roku rozmaryn, majeranek, bazylię, szałwię lekarską, szałwię ananasową i koniecznie werbenę cytrynową. Wysiewam koper, pietruszkę i rumianek. Ponieważ zioła kwitną w różnym czasie, dodaję do nich kwitnące całe lato jadalne kwiaty: begonie, ogórecznik, szałwię muszkatołową i nasturcje. Takie rabaty to raj dla każdej gospodyni, ale też dla zapylaczy – mówi Kamila Kasperska, bohaterka naszego niedawnego reportażu i współtwórczyni Anielskich Ogrodów. Po przepisy z użyciem ziół, warzyw i kwiatów oraz wiedzę na temat uprawy ekologicznego ogrodu zaprasza do swojej Internetowej Akademii Anielskich Ogrodów.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a