Rabata ziołowa – kwitnie, pachnie, leczy, smakuje!
– Ja większość sadzę w rabatach skrzynkowych, ale część wysiewam także w gruncie. Są nieporównywalnie lepsze od tych sklepowych. Wybór ziół jest ogromny. Część z nich może być mrozoodporna, a więc wieloletnia. W kuchni najlepiej się sprawdzają różnego rodzaju mięty, oregano, szczypior czosnkowy, szczypior siedmiolatka, tymianek, lawenda i melisa. Z miętą trzeba uważać, bo może zagaić wszystkie pozostałe. Dlatego najlepiej ją posadzić w osobnej, oddzielonej kwaterze. Do roślin wieloletnich dosadzam co roku rozmaryn, majeranek, bazylię, szałwię lekarską, szałwię ananasową i koniecznie werbenę cytrynową. Wysiewam koper, pietruszkę i rumianek. Ponieważ zioła kwitną w różnym czasie, dodaję do nich kwitnące całe lato jadalne kwiaty: begonie, ogórecznik, szałwię muszkatołową i nasturcje. Takie rabaty to raj dla każdej gospodyni, ale też dla zapylaczy – mówi Kamila Kasperska, bohaterka naszego niedawnego reportażu i współtwórczyni Anielskich Ogrodów. Po przepisy z użyciem ziół, warzyw i kwiatów oraz wiedzę na temat uprawy ekologicznego ogrodu zaprasza do swojej Internetowej Akademii Anielskich Ogrodów.