Składniki na sałatkę: 1 filet z kurczaka, sól, pieprz, papryka czerwona, curry, olej, 1 batat, rukola, szpinak, feta, parmezan, pęczek szczypiorku.
Składniki na sos winegret: 2 łyżki przegotowanej wody, 2 łyżki musztardy, 150 ml oliwy z oliwek, ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu balsamicznego, łyżka dżemu malinowego lub porzeczkowego.
Wykonanie: Batata zawinąć w folię aluminiową lub w folię do pieczenia. Kurczaka natrzeć przyprawami oraz olejem i zawinąć w rękaw do pieczenia. Piec batata i kurczaka równocześnie około 40 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z foli i odłożyć do wystygnięcia. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać resztę składników. Wszystko umieścić w słoiku i dobrze wymieszać (taki sos może stać do tygodnia w lodówce). Mięso i batata pokroić w plastry i ułożyć na przemian na talerzu wyłożonym rukolą i szpinakiem. Fetę pokroić w kostkę i położyć na wierzchu sałatki. Całość polać sosem winegret, posypać startym na małych oczkach parmezanem i szczypiorkiem.