Ta roślina jest chętnie uprawiana, ale trzeba wiedzieć, że jest podatna na choroby i szkodniki. Co zatem trzeba zrobić, by uzyskać pełnowartościowy plon? W uprawie fasolki szparagowej obowiązuje kilka ważnych zasad, których należy przestrzegać. Kluczowe jest odpowiednie przygotowanie gleby, w tym zmianowanie, czyli siew fasoli po przynajmniej trzyletniej przerwie na tym samym stanowisku oraz na stanowisku po roślinach motylkowych. Pod jej uprawę należy przeznaczyć zagon w drugim roku po oborniku lub zasilany kompostem, w przypadku którego roślina przedplonowa nie ma większego znaczenia (oprócz wymienionych wyżej).
r e k l a m a
Sprawdź materiał siewny
Do siewu należy wybierać kwalifikowany materiał siewny, który przed wysiewem warto namoczyć w wywarze z rumianku. Można również nabyć nasiona odpowiednio przygotowane, czyli zaprawione właściwymi preparatami chroniącymi przed chorobami i szkodnikami. Ważnym czynnikiem jest czas wysiewu – nasiona wysiewamy, gdy gleba jest ogrzana do głębokości około 8 cm. Zbyt długie zaleganie nasion w glebie im nie sprzyja. Przyjęło się, że wysiewu dokonujemy po 8 maja, ale w tym roku termin może ulec przesunięciu z powodu niskich temperatur. Druga dekada miesiąca już na to pozwoli. A fasolę możemy wysiewać w dwutygodniowych odstępach, by uzyskać stopniowe plonowanie. Po wysiewie warto zagonki kilkakrotnie podlać preparatami na bazie czosnku, np. gnojówką rozcieńczoną w stosunku 1: 10 lub wyciągiem czy też gotowym preparatem dostępnym w sklepach. Preparaty z czosnku działają bakteriobójczo oraz odstraszają szkodniki. Jeżeli spodziewamy się spadków temperatur bądź panujące warunki nie sprzyjają rozwojowi siewek, zagon warto przykryć agrowłókniną. Dość częstą w ostatnich latach praktyką jest uprawa roślin miododajnych między zagonkami fasoli – choćby melisy, która odstrasza szkodniki, a przyciąga owady pożyteczne, albo aksamitek, które dodają kolorystyki i odstraszają nicienie.
Zachowaj właściwe odstępy
Podczas siewu należy zachować odpowiednie odstępy między roślinami. Poleca się zachować rozstawę rzędów co 30–40 cm, natomiast w rzędzie gniazdowo po 2–3 szt. co 10 cm. Nie należy zagęszczać wysiewów, bo to prowadzi do porażenia szarą pleśnią. Istotną sprawą jest spulchnianie gleby i usuwanie chwastów – płytko motyczkujemy, by nie uszkodzić korzeni. Nie można dopuścić do powstania skorupy glebowej, dlatego glebę wzruszamy po każdym obfitym deszczu. Należy pamiętać, by utrzymać wilgotną glebę, szczególnie podczas kwitnienia i zawiązywania strąków. Jeśli panuje susza poza tym okresem, również należy utrzymywać wilgoć w glebie. Deszczowe i mokre lato sprzyja bakteriozie obwódkowej. Jest to choroba charakteryzująca się okrągłymi plamami otoczonymi brunatną obwódką z żółtą otoczką. Porażone rośliny należy natychmiast usunąć i zniszczyć. Nie należy pobierać z nich także nasion.
Warte uwagi są odmiany odporne na bakteriozę obwódkową i antraknozę fasoli o zielonych strąkach: Malwina, Esterka, Urania, Eliza, Finezja, Amelia, Nomad; fasola o żółtych strąkach: Polka, Galopka, Liwia, Sonesta, Złota Saxa. Można polecić również odmiany fasoli o fioletowych strąkach, np. tyczna Blauhilde, która uchodzi za najobficiej plonującą, czy karłowa Purple Teepee (bezwłóknista).