Składniki na ciasto: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki oleju, 150 g szpinaku.
Składniki na masę truskawkową: 300 g truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 600 ml wrzącej wody.
Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki wrzątku.
Wykonanie: Szpinak zalać olejem i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Jajka ubić z cukrem, dodać szpinak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec 40 minut w temperaturze 180°C. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie (dać mniej niż w przepisie) i odstawić do ostudzenia. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do galaretki i poczekać, aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretkę wylać na upieczony i ostudzony placek. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostudzenia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać żelatynę i wymieszać. Masę wyłożyć na galaretkę i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.