Tak więc, konsekwencją ograniczeń w pobieraniu wody jest nie tylko spadek wydajności i większe zużycie paszy na jednostkową produkcję mleka, ale także zaburzenia zdrowotne, szczególnie w rozrodzie. Zmniejszenie ilości pobranej wody o 40% może zmniejszyć produkcję mleka o 25%, dlatego zaspokojenie wszelkich potrzeb związanych z pobieraniem wody ma tak ogromne znaczenie.
Krowy lubią pić szybko – nawet do 20 litrów wody na minutę. Jeżeli jest to niemożliwe, pobierają mniej wody, co oczywiście odbija się na wydajności mleka. Krowa w czasie dnia pobiera wodę wielokrotnie (ok. 7–8 razy), a w nocy najczęściej 2 razy. Pamiętajmy również, że na przykład spragnione cielęta o masie 70–90 kg potrafią wypić naraz nawet 30 kg wody, co stanowi połowę jej całej zawartości w organizmie. Taki stan powoduje, że nerki nie są w stanie wydalić tak dużych ilości płynów w moczu i pojawiają się wówczas komplikacje zdrowotne.
Krowy lubią pić podczas jedzenia i bezpośrednio po doju. Największe nasilenie picia jest w czasie pierwszej godziny po doju. Wolą przy tym spokojną powierzchnię wody, z której mogą szybko i bez stresu pić. Takie naturalne zachowanie się podczas picia pobudza apetyt, jeszcze większe pobranie wody i większą wydajność mleka. Istnieją różne opinie co do najlepszej temperatury wody do picia, jednak większość naukowców jest zdania, że optymalna temperatura wody do picia dla krów wynosi od 8 do 15 st. C. Przy tej temperaturze krowy będą pobierały najwięcej wody.
Obok zapewnienia stałego dostępu do odpowiednich ilości wody, ogromne znaczenie ma również jej jakość. Krowy lubią pić czystą i świeżą wodę. I chociaż trudno w to uwierzyć, są one bardziej niż ludzie wrażliwe na złą jakość wody i dlatego tak bardzo ważne jest codzienne czyszczenie poideł. Krowy przenoszą bowiem resztki pasz na pysku powodując tym samym zanieczyszczenie wody. Po kilku dniach woda w poidle zacznie się przebarwiać, a jej jakość pozostawia wiele do życzenia. Ma to ogromne znaczenie, zwłaszcza w utrzymaniu zwierząt o wysokim potencjale produkcji i wysokich wymaganiach pokarmowych.Woda może być zanieczyszczona również dużymi ilościami bakterii, związków chemicznych, substancji mineralnych i organicznych. Niekiedy ilości zanieczyszczeń uznane za dopuszczalne są już szkodliwe dla krowy. Jeżeli nie jesteśmy pewni jakości wody, warto pobrać jej próbki i przesłać do analizy.
r e k l a m a
Beata Dąbrowska