Dzięki podpisanej umowie Bejo uzyska dostęp do przełomowego systemu inżynierii genetycznej CRISPR-Cas9 w celu edycji genomu w nasionach warzyw, początkowo w programach badawczych, a w przyszłości także w rozwiązaniach komercyjnych. Na razie jednak, do czasu uregulowania sytuacji prawnej, Bejo będzie wykorzystywać technologię CRISPR-Cas9 wyłącznie do celów badawczych.
– Technologie edycji genów, takie jak CRISPR-Cas9, pozwalają na przyspieszenie programów hodowli warzyw Bejo. Poszerzają naszą wiedzę na temat genetyki i dostarczają narzędzi do rozwijania nowych cech roślin, takich jak odporność na stres abiotyczny i choroby. Pomaga to rolnikom w uprawie roślin w bardziej zrównoważony sposób i zaspokajaniu rosnącego zapotrzebowania na zdrowe warzywa na całym świecie – mówi Bert Schrijver, dyrektor ds. badań i rozwoju w Bejo.
Bejo ma teraz dostęp do wielu narzędzi w zakresie edycji genomu, które wzmacniają zdolność firmy do opracowywania bardziej wydajnych odmian warzyw i przyczyniają się do sprostania globalnym wyzwaniom związanym z żywnością i zrównoważonym rozwojem. Dzięki podpisanej umowie firma może wdrożyć technologię CRISPR-Cas9 w szerokiej gamie nasion warzyw, w tym kapustnych, cebuli, marchwi i innych.
– CRISPR-Cas9 to technologia o ogromnym potencjale, dzięki której uprawy mogą być bardziej wartościowe pod względem odżywczym, odporniejsze i wydajniejsze. Jesteśmy dumni, że możemy umożliwić firmie Bejo odkrywanie nowych zastosowań tego potężnego narzędzia w uprawach warzyw – mówi Sam Eathington, CTO w Corteva Agriscience.
r e k l a m a