Opóźniona i zimna wiosna sprawia, że nie myślimy jeszcze o konsekwencjach, jakie naszym stadom mogą wyrządzić wysokie temperatury powietrza. A te mogą przyjść znienacka, dlatego też warto być przygotowanym na ograniczenie negatywnych skutków stresu cieplnego u krów.
Najważniejsze zalecenia w tym zakresie prezentujemy poniżej:
*zwiększenie pobrania potasu i sodu. Pocące się zwierzęta wyprowadzają z organizmu wodę wraz z elektrolitami. W warunkach sprzyjających stresowi cieplnemu zawartość potasu w dawce pokarmowej powinna być zwiększona do ok. 1,5%, co przy pobraniu 25 kg suchej masy daje pobranie 375 g potasu;
*zwiększenie udziału pasz treściwych w dawce pokarmowej kosztem mniejszego udziału pasz objętościowych, których fermentacja w żwaczu generuje ciepło. Trzeba jednak pamiętać, że żywienie dawkami ze zwiększoną zawartością pasz treściwych zwiększa zagrożenie kwasicą, dlatego konieczne jest stosowanie np. kwaśnego węglanu sodu czy żywych kultur drożdży;
*stosowanie dodatków tłuszczowych. W czasie przemian tłuszczu w organizmie krowy wydzielają mniej ciepła niż w czasie przemian węglowodanów;
*montowanie wentylatorów nad stołem paszowym;
*dodawanie melasy do TMR-u, w ilości 1–2 kg/sztukę, która powoduje, że mieszanina wolniej wysycha. Melasa jest dodatkowo dobrym źródłem potasu;
* częstsze żywienie i żywienie "na noc", czyli 70–80% dziennej dawki zadawane powinno być wieczorem;
*unikanie wypasu;
* dbanie o staranne wybieranie kiszonek z silosu, unikanie ich przegrzewania się.
r e k l a m a